Cum se prepară pastrama de miel. Secretul ca să iasă super fragedă și delicioasă

Cazacu Alexandru 14.04.2023, 20:28
Cum se prepară pastrama de miel. Secretul ca să iasă super fragedă și delicioasă

Sfintele Sărbători de Paști se apropie cu pași repezi, iar gospodinele din toate colțurile țării se gândesc deja la ce vor pune pe masa de sărbătoare. La fel ca și ouăle roșii, cozonacul și pasca, carnea de miel este nelipsită de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor pascale. Indiferent că este vorba de friptură, ciorbă, drob sau pastramă, carnea de miel este extrem de delicioasă. În continuare, noi îți vom spune cum se prepară pastrama de miel.

Cum se prepară pastrama de miel. Sfaturi și secrete de la cei mai pricepuți bucătari

Printre cele mai apreciate preparate tradiționale se numără și delicioasa pastrama. Aceasta poate fi preparată din carne de miel sau de oaie marinată și apoi uscată sau afumată. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit această metodă pentru conservarea cărnii, pastrama fiind o sursă importantă de hrană, mai ales în timpul sezonului rece.

Pastrama de miel are o aromă puternică și o textură tare, uscată și sărată, fiind un aperitiv excelent alături de brânzeturi, murături sau pâine. De asemenea, pastrama poate fi folosită și ca ingredient în diverse preparate culinare.

Cum se preparată pastrama de miel? Înainte de toate, carnea este curățată de pieliță și dezosată, iar apoi marinată timp de câteva zile, în funcție de dimensiune și grosime. După marinare, carnea este uscată sau afumată. Deși procesul este destul de lung, gustul preparatului va fi extraordinar.

În România, pastrama de miel este consumată în special în perioada sărbătorilor, însă poate fi mâncată și în alte perioade ale anului. Este un produs apreciat atât la noi în țară, cât și peste hotare, fiind inclusă adesea în meniurile restaurantelor cu specific românesc.

Cum se prepară pastrama de miel, după rețeta tradițională

Ingrediente:

  • 1 bucată de carne de miel de aproximativ 1 kg (putem folosi pulpă)
  • sare grunjoasă (după gust)
  • 30 ml ulei
  • 1 ceapă medie (tăiată solzișori)
  • boabe de piper
  • boabe de coriandru
  • 1 lingură de semințe de muștar
  • frunze de dafin
  • 5 căței de usturoi zdrobiți
  • 1 linguriță cimbru
  • vin roșu cât să acopere carnea.
Cum se prepară pastrama de miel
Cum se prepară pastrama de miel. Sfaturi utile de la bucătari pricepuți

Mod de preparare

Dezosăm carnea de miel, iar apoi o curățăm de pielițe. Este recomandat să folosiți o carne mai grăsuță, deoarece astfel pastrama va fi mai suculentă și aromată. Într-un vas încăpător, amestecați sarea cu toate condimentele, uleiul și vinul roșu. Această amestec va fi folosit pentru a marinată bucata de carne.

Puneți jumătate din amestecul de sare pe fundul unui recipient. Așezați bucata de carne în vas, apoi acoperiți-o cu restul amestecului. Asigurați-vă că bucata de carne este acoperită complet de condimente.

Acoperiți castronul cu folie de plastic și lăsați carnea la marinat timp de 2 – 3 zile. După ce s-a marinat, scoateți bucata de carne din saramură și clătiți-o puțin sub jet de apă rece. Uscați bucata de carne cu ajutorul unui prosop sau a unui șervețel curat. Carnea marinată de miel poate fi friptă pe grătar, afumată sau făcută în cuptor.

Pentru varianta la cuptor, așezați bucata de carne uscată într-o tava și introduceți-o în cuptorul preîncălzit la o temperatură medie. Lăsați carnea să se coacă timp de aproximativ 2-3 ore, în funcție de dimensiunea bucății de carne.

După ce pastrama s-a copt, scoateți tava din cuptor și lăsați-o să se răcească la temperatura camerei. Pastrama de miel este gata să fie servită după ce s-a răcit complet. Poate fi tăiată în felii subțiri și servită alături de diverse preparate. Dacă preferați pastrama de miel afumată, atunci carnea marinată se atârnă la loc uscat timp de 3 ore, iar după ce s-a zvântat se afumă la fum rece.

Ei bine, iată că am aflat împreună cum se prepară pastrama de miel. Cantitățile de sare, piper și condimente pot fi ajustate în funcție de preferințele fiecăruia. De asemenea, puteți adăuga și alte condimente sau ierburi, pentru a da mai multă savoare bucății de carne.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...