Cum se prepară faimosul Ecler la tavă, rețeta pentru care se judecă Jamila și Laura Laurențiu. Prăjitură cu gust nemaipomenit VIDEO

Cătălina Burghelea 15.10.2021, 14:19
Cum se prepară faimosul Ecler la tavă, rețeta pentru care se judecă Jamila și Laura Laurențiu. Prăjitură cu gust nemaipomenit VIDEO

Două dintre cele mai cunoscute bucătărese din România se judecă în instanță din cauza unei rețete de ecler. Jamila și Laura Laurențiu se acuză reciproc de furt de rețete, însă judecătorii i-au dat dreptate doar uneia dintre ele. Faimoasa rețetă de “Ecler la tavă” a stârnit mega-scandalul între vedetele culinare, așa că era păcat să nu știm cum se prepară acest desert controversat.

O rețetă de ecler a creat un scandal uriaș între Jamila și Laura Laurențiu

Cearta dintre Jamila și Laura Laurențiu a pornit după ce a doua gospodină a acuzat-o pe prima că i-a copiat videoclipul. Celebra Jamila a dat-o în judecată pe Laura Laurențiu, cerându-i daune de 2000 de euro. Însă, judecătorii de la Tribunalul București nu i-au dat câștig de cauză Jamilei. Aceasta trebuie să îi plătească Laurei Laurențiu cheltuieli de judecată de 5.000 de lei. Sentinţa nu este definitivă.

Prima bucătăreasă care s-a filmat în timp ce prepara eclerul la tavă este Laura Laurențiu, în 2016. Trei ani mai târziu, Jamila a urcat și ea o rețetă de ecler la tavă pe Youtube. După apariția imaginilor în 2019, Laura Laurențiu a reclamat-o pe Jamila la Youtube, pe motiv că i-ar fi copiat rețeta. În urma sesizării, videoclipul Jamilei a fost şters de pe Youtube și a fost reactivat abia după 17 zile. Ulterior, Jamila a dat-o pe Laura Laurențiu în judecată, pentru că a numit-o „hoaţă de reţete”. Care este treaba cu acest ecler?

De ce este atât de specială această prăjitură

Prăjitura “Ecler la tavă” este extrem de delicioasă și pufoasă, care are la bază aluat clasic de choux și una dintre cremele derivate din crema de vanilie de patiserie, și anume crema diplomat.

Pentru a prepara acest desert, ai nevoie de următoarele ingrediente:

aluatul pentru blatul de ecler: 150 de grame de făină, 150 de ml. de apă, 150 ml. de lapte, 150 grame de unt cu 80% grăsime, 1 praf de sare și 5 ouă.

crema de vanilie: 500 ml. lapte, 6 gălbenușuri, 150 grame de zahăr, 50 grame de făină, 2 linguri extract de vanilie, 400 grame smântână pentru frișcă și 10 grame de gelatină.

ganache de ciocolată: 200 grame smântână pentru frișcă, 150 grame de ciocolată cu 54% cacao.

În plus: 600 de grame de smântână pentru frișcă, 50 de grame de zahăr pudră vanilat.

Mod de preparare Ecler la tavă

Începi cu blatul din pate-a-chou (compoziție de bază pentru ecler). Dă drumul la cuptor și setează-l la 200°C. Pune apa, laptele, sarea și untul pe foc, într-o cratiță. Când lichidul dă în clocot adaugă toată făina deodată. Amestecă până când pe fundul cratiței se formează o pojghiță albicioasă, semn că aluatul a pierdut deja suficientă apă (la aproximativ patru minute după adăugarea făinii). Pentru a se răci mai repede, răstoarnă aluatul din cratiță într-un castron.

După ce aluatul opărit s-a răcit până la temperatura camerei, adaugă treptat ouăle, mixând viguros după fiecare ou adăugat. Reține că nu trebuie să adaugi un ou până ce precedentul nu a fost complet înglobat în aluat. Răzuiește pereții vasului de câteva ori, mixând de fiecare dată, ca să obții un aluat omogen.

Prăjitura Ecler la tavă cu cremă de vanilie: rețeta originală

Pregătește o tavă non aderentă cu dimensiunea de 26 x 38 cm, pe care ai uns-o peste tot cu o peliculă fină de ulei. Răstoarnă aluatul în tavă și cu ajutorul unei spatule sau pur și simplu cu degetele unse cu ulei întinde într-un strat pe cât posibil uniform ca grosime, formând și o mică bordură pe pereții laterali ai tăvii. Bagă imediat la cuptor și coace timp de 30-35 de minute, la 200 de grade Celsius, până ce aluatul e brun auriu și bine uscat. Scoate-l din tavă și lasă-l pe un grătar, ca să se răcească.

Între timp, pregătește crema de vanilie, urmând instrucțiunile de AICI. După ce a fiert și s-a îngroșat, răstoarnă crema de vanilie într-un castron. Separat, pune 10 grame de gelatină la hidratat cu apă foarte rece. După ce gelatina s-a hidratat, stoarce-o bine și încorporează în crema caldă la 40 de grade.

Bate frișca din cele 400 de grame de smântână pentru frișcă și 1/3 din cantitatea de frișcă bătută, adaugă peste cremă și amestecă, după care adaugă și restul de frișcă bătută și omogenizează bine.

Așază blatul de ecler răcit în tava în care s-a copt și toarnă deasupra crema, nivelând-o bine cu o spatulă sau cuțit. Bagă prăjitura la congelator pentru 20 de minute.

Mod de preparare stratul de ganache

Înfierbântă într-un castron smântâna pentru frișcă prevăzută pentru ganache-ul de ciocolată și adaugă ciocolata ruptă în bucăți. Așteaptă 3 minute, apoi amestecă până la dizolvare. Scoate prăjitura Ecler la tavă din congelator și distribuie deasupra cremei ganache-ul, din care păstrezi 3 linguri deoparte pentru decor. Din nou bagă tava la congelator.

Pune smântâna foarte rece într-un castron și bate-o cu mixerul la viteză mare, până când începe să se întărească, adaugă zahărul pudră și continua să o bați, până când se întărește bine de tot.

Pune frișca bătută deasupra stratului de ganache de ciocolată, nivelează și se stropește cu cele 3 linguri de ganache păstrate. Dă prăjitura Ecler la tavă la frigider minimum 3 ore, înainte să o servești cu cei dragi, se arată pe blogul Laurei Laurențiu.

Urmăriți Impact.ro și pe