Cum se prepară Babka sau cozonac polonez. Reţeta asta face furori în toată lumea

Ana Anitoiu, Anca Manolica 29.04.2021, 22:51
Cum se prepară Babka sau cozonac polonez. Reţeta asta face furori în toată lumea

Cum se prepară Babka sau cozonac polonez. Reţeta pentru acest desert delicios face furori în toată lumea. Spre deosebire de cel românesc, cu cremă de cacao și nucă, stafide și rahat, ce este pregătit de Paște și de Crăciun, varianta tot mai populară are umplutură generoasă de ciocolată și un aluat însiropat ce face ca interiorul să rămână fraged, în timp ce crusta devine crocantă.

Cum se prepară Babka sau cozonac polonez. Ingrediente

Pentru aluat

  • 120 până la 140 ml lapte la temperatura camerei, dacă aluatul e prea uscat
  • 280 g făină de tip 650 cernută
  • 220 g făină 000 cernută sau 500 g dintr-un singur tip de făină
  • 75 g zahăr alb
  • 1 praf de sare
  • 2 ouă
  • 80 g unt la temperatura camerei
  • 20 g drojdie proaspătă sau 6 g de drojdie uscată
  • o lingură de extract de vanilie
Reteta babka cozonac polonez
Babka sau cozonac polonez

Pentru umplutură

  • 400 g Nutella
  • 150 g ciocolată neagră

Se mai pot folosi: nuci, stafide, mere caramelizate cu scorțișoară, cremă de brânză, cremă de cacao ori chiar halva.

Pentru sirop

  • 160 g zahăr
  • 120 ml apă

Cum se prepară Babka sau cozonac polonez. Cum se face aluatul

Înainte de orice altceva, se dizolvă drojdia în lapte și se lasă pentru 10 minute. Apoi, într-un castron încăpător, se pun cele două tipuri de făină sau una singură, ouăle, vanilia, zahărul, sarea și untul împărțit în bucăți mici. După aceea, se adaugă laptele cu drojdie și se frământă aproximativ 10 minute, până când se obține un aluat omogen. Dacă la final e uscat, se mai toarnă 10 sau 20 de mililitri de lapte.

Urmează cea mai complexă parte. Mai întâi, aluatul se întinde într-o foaie de aproximativ 20 pe 30 de centimetri și se așază cu latura scurtă spre tine. Trebuie să aduci o treime de aluat spre mijloc. După acest pas, trebuie să acoperi cele două părți suprapuse cu partea rămasă neîmpăturită. Se face o ”împăturire-scrisoare”. Acum, se aduc părțile laterale spre mijloc și se suprapun în același fel ca mai devreme. Trebuie să iasă un aluat pătrat, ce se întinde din nou, cu mâna, într-o foaie dreptunghiulară. Se repetă toate aceste împăturiri timp de cinci minute.

Cum se prepară Babka sau cozonac polonez. Cum se asamblează

Aluatul obținut se pune într-un castron uns înainte cu unt. Se acoperă cu o folie de plastic și se lasă la temperatura camerei timp de 30 de minute. După aceea se bagă castronul în frigider pentru cel puțin o oră sau chiar până la 24 de ore. Când se scoate din frigider trebuie să fie lăsat o jumătate de oră la temperatura camerei, potrivit tastebazaar.ro.

Abia după acești pași poate începe asamblarea desertului. Mai întâi se împarte aluatul în două bucăți și cu întinderea lor în dreptunghiuri de aproximativ 20×30 de centimetri. Se unge fiecare foaie de aluat cu Nutella, se presară ciocolată tocată și se rulează aluatul. Se taie ruloul obținut în două, pe lung, după care se împletesc cele două bucăți una în jurul celeilalte. Cele două babka se pun în tăvi de cozonac pregătite cu hârtie de copt. Se acoperă tăvile cu folie de plastic și se lasă la dospit pentru două sau trei ore, până când își dublează volumul. Se dau la cuptorul preîncălzit la 170 de grade – căldură sus și jos, pentru 40 de minute. La final, se pune apă cu zahăr la fiert pentru sirop. Se lasă să dea în clocot, după care se amestecă până când nu mai rămân cristale de zahăr. Se lasă la răcit. Ultimul pas este ungerea cozonacilor rumeniți cu sirop.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...