Cum se pregătește România pentru tulpina africană. Explicațiile date de Alexandru Rafila și Raed Arafat

Badea Violeta 27.11.2021, 18:50
Cum se pregătește România pentru tulpina africană. Explicațiile date de Alexandru Rafila și Raed Arafat

Noua tulpină africană provoacă motive de îngrijorare în toată lumea, inclusiv în România. Cu atât mai mult cu cât a fost confirmat primul caz de infectare în Europa cu această varianta a coronavirusului. Cazul a fost descoperit în Belgia. În aceste condiții, autoritățile din țara noastră anunță noi restricții. Iată declarațiile lui Alexandru Rafila și Raed Arafat!

Noi restricții în România, după apariția tulpinii africane

Autoritățile din România reacționează, după apariția tulpinii din Africa de Sud despre care se crede că poate rezista în fața actualelor vaccinuri.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis că a fost adoptată o Hotărâre a CNSU. Potrivit acesteia, călătorii care vin în România din sudul Africii, unde a fost depistată noua variantă Omicron a virusului SARS-CoV-2, vor intra în carantină pentru o perioadă de 14 zile.

„Având în vedere alertele de la OMS, România s-a adaptat măsurilor. A fost adoptată o hotărâre CNSU, care aliniază România la măsurile deja luate în mai multe state europene, care limitează sau interzic călătoriile.

Călătorii români care vin din zonele respective, vor fi carantinaţi timp de 14 zile. Pot ieşi din carantină după 10 zile cu test negativ. Măsurile de vaccinare şi de sănătate publică sunt recomandate de toate organismele internaţionale şi vaccinarea este soluţia oportună. Nu ştim cum va evolua noua tulpină”, a spus ministrul Sănătății.

Ce masuri impun autoritatile din Romania pentru a evita riscul ca tulpina africana sa ajunga in tara noastra
Ce masuri impun autoritatile din Romania pentru a evita riscul ca tulpina africana sa ajunga in tara noastra

Ce se întâmplă cu certificatul verde

Alexandru Rafila a oferit și detalii referitoare la certificatul verde. Ministrul Sănătății a spus că există posibilitatea ca documentul să fie obligatoriu doar acolo unde există o creștere mare a numărului de infectări.

Acesta a precizat că se va putea renunța complet la certificatul verde doar atunci când, după o perioadă de timp, numărul cazurilor scade semnificativ.

„Nu i se mai spune certificatul verde, pentru că cel original se referă la documentul adoptat la parlamentul erupean, certificatul Covid .

Vom încerca să găsim o soluţie legislativă care să stabilească un cadru foarte clar pentru toată lumea şi introducea lui să poată să fie făcută când e o creştere susţinută.

Iar renunţarea la acest certificat complet să fie făcut când e o scădere mai multe săptămâni la rând. Detaliile vor fi stabilite de colegii de specialitate de la INSP”, a spus Alexandru Rafila.

„Nimeni nu știe cum va evolua situația”

Raed Arafat face un apel către români. Șeful DSU le cere oamenilor să meargă în sudul Africii doar în situații extrem de esențiale. De asemenea, acesta a precizat că momentan nu se impun alte măsuri cu excepția celor referitoare la persoanele care vin din zonele de risc.

 „Nimeni nu știe cum va evolua situația, limitați deplasările acolo (n.r. – sudul Africii) doar la situații extrem de esențiale. Acum nu e cazul pentru alte măsuri cu excepția celor referitoare la persoanele care vin din zonele de risc.

Să aibă grijă România pentru toată zona – prima zonă e zona africană și apoi se răspândește în alte zone, să urmărească datele pentru oricând pot fi luate noi măsuri. Dacă vor apărea noi recomandări, atunci ele vor fi implementate”, a spus Raed Arafat.

Urmăriți Impact.ro și pe