Inevitabilul s-a produs, tulpina sud-africană a Covid-19 a ajuns și în România. Confirmarea a venit în urmă cu puțin timp. Anunț îngrijorător și despre mutația britanică de SARS-CoV-2.
După ce a făcut ravagii în țările din Europa, inevitabilul s-a produs: tulpina sud-africană a Covid-19 a ajuns și în România. Confirmarea a fost făcută vineri, 5 martie, de reprezentanții MedLife, care au anunțat primele două cazuri de infectare cu tulpina africană în România, fiind vorba despre un pacient din București și unul din Pitești.
„În urma analizării unui nou lot de 93 de probe în cadrul studiului de secvenţiere a genomului virusului SARS-CoV-2, divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de pe teritoriul României. Una dintre probe provine de la un pacient din Bucureşti, iar cealaltă este a unei persoane din Piteşti”, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de MedLife.
Rezultatele au fost obținute după analizarea unui lot de 93 de probe. Pe lângă cele două ce prezentau varianta africană, alte 72 de cazuri prezentau infectare cu tulpina britanică, B.1.1.7., ceea ce înseamnă că aceasta avea o prevalență de 77% în lotul ales la întâmplare. Potrivit raportului publicat vineri, tulpina britanică a fost descoperită la 61 de pacienți din București, patru pacienți din Constanța, doi pacienți din Dâmbovița și câte un pacient din Prahova, Galați, Cluj și Teleorman. Toate cele 93 de probe au fost luate în mod aleatoriu, în intervalul 20-24 februarie, de la pacienți confirmați pozitiv în urma testelor RT-PCR, fiind furnizate de Direcţiile de Sănătate Publică.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Avem confirmarea primelor cazuri de infectare cu tulpina B.1.351 a coronavirusului, originară în Africa de Sud, depistate în România. Din păcate, acum avem un motiv în plus de îngrijorare, ştiind că şi tulpina sud-africană a ajuns pe teritoriul ţării noastre. În plus, nici evoluţia în ceea ce priveşte tulpina britanică nu este una favorabilă dacă luăm în considerare faptul că am ajuns la o prevalenţă de 77% pe lotul analizat versus 12%, atât cât am înregistrat în luna ianuarie. Practic, în mai puţin de 2 luni, numărul cazurilor cu noua tulpină a crescut de 6 ori, cel puţin pe loturile noastre de studiu.
Răspândirea acestei tulpini explică şi trendul ascendent în ceea ce priveşte infectările şi numărul persoanelor internate la ATI în ultima perioadă. Credem că valul 3 şi poate chiar 4 al pandemiei vor fi în strânsă legătură cu apariţia şi răspândirea noilor tulpini ale virusului. De altfel, am anunţat instituţiile statului despre aceste evoluţii, în avans, inclusiv prin comunicări publice. Tocmai de aceea, există necesitatea unui program naţional de secvenţiere, astfel încât să avem informaţii actualizate despre modificările pe care le suferă acest virus şi să fim pregătiţi să acţionăm în consecinţă”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere derulat de MedLife.
Potrivit datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), tulpina sud-africană este, la fel ca cea brtanică, mult mai contagioasă decât varianta inițială a SARS-CoV-2, însă, până în acest moment, nu ar exista date clare ce să arate faptul că ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte mutaţii ale virsului. Varianta B.1.351 a fost identificată pentru prima dată la mijlocul lunii decembrie în Africa de Sud, iar până în prezent a fost depistată în aproape 50 de ţări.