Tulpina de Covid-19 din India, depistată în România. Ce spune Valeriu Gheorghiţă

Cristian Cojocaru, Badea Violeta 29.04.2021, 20:06
Tulpina de Covid-19 din India, depistată în România. Ce spune Valeriu Gheorghiţă

Deși tulpina de coronavirus din India a fost depistată în România, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a ieșit să calmeze cetățenii. Mutația virusului nu va putea reduce eficiența de ccare beneficiază serurile actuale pe piață.

Tulpina de coronavirus din India a fost depistată în România

Medicul Valeriu Gheorghiță, a ieșit cu un anunț pentru românii care sunt îngirjorați de depistarea tulpinii din India pe teritoriul țării. Acesta a afirmat astăzi că nu trebuie să existe motive de îngrijorare cu privire la această mutație. Chiar dacă această tulpină poate reduce din activitatea neutralizantă, în continuare vaccinurile vor da dovadă de eficiență sporită. Totodată, coordonatorul campaniei de vaccinare a afirma că imunizarea reprezintă cea mai bună soluție pentru a evita apariția unor noi tulpini ale virusului.

„Tulpina indiană este definită prin prezența a două mutații care se asociază cu reducerea activității neutralizante a anticorpilor, dar nu e un impas semnificativ care să reducă eficiența vaccinurilor. Mesajul e să ne vaccinăm ca să reducem riscul să se cumuleze noi mutații.

Nu e neapărat mai contagioasă, această mutație identificată pe această tulpină reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor. Comparativ cu cea sud-africană, nu e mai rezistentă față de vaccinurile actuale. Vaccinurile își mențin eficiența față de complicațiile bolii, riscul de spitalizare. Nu avem motive să ne îngrijorăm. Rămân aceleași măsuri de prevenție valabile”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghita a afirmat ca nu este motiv de ingrijorare cu privire la tulpina din India
Valeriu Gheorghita a afirmat ca nu este motiv de ingrijorare cu privire la tulpina din India

Vaccinarea pentru cei care merg pe litoral

Varianta tulpinii din India, una diferită față de cea care a adus țara în criză, a fost identificată în județul Brașov, după ce, persoane venite din India au fost depistate pozitiv. În continuare vaccinarea reprezintă cea mai bună soluție, iar pentru cei care doresc să meargă pe malul mării în perioada 30 aprilie – 3 mai, au fost realizate două fluxuri de vaccinare dedicate, care pot fi găsite în centrul din Pavilionul Expozițional Constanța, fără a fi nevoie de programare.

Turiștii vor putea beneficia de cea de-a doua doză, sau chiar de primă, urmând ca rapelul să îl efectueze în cadrul unui centru de vaccinare din orașul de reședință. În cele două centre din Constanța vor fi folosite serurile dezvoltate de către Pfizer/BioNTech, iar cei care vor efectua prima doză, va trebui ca rapelul să îl continue cu vaccinul cu care au început.

Județul Constanța dispune de 16 centre de vaccinare cu 56 de fluxuri. 34 dintre aceste fluxuri se află în cel mai mare centru regional și anume, Pavilionul Expozițional Constanța. În acest loc, se pot vaccina zilnic, până la 2.800 de persoane.

Urmăriți Impact.ro și pe