Cum se pot înscrie tinerii din Ucraina la facultăţile din România. Sorin Câmpeanu, anunţ important

Stan Filon 03.03.2022, 15:29
Cum se pot înscrie tinerii din Ucraina la facultăţile din România. Sorin Câmpeanu, anunţ important

Tinerii care au fugit de războiul din ucraina își pot continua studiile în România, chiar și fără actele doveditoare. În acest sens, a fost modificat un ordin prin care se permite ca tinerii din Ucraina să își poată continua studiile universitare, de licență sau de doctorat pe teritoriul țării noastre. În cazul în care aceștia nu pot face dovada cu acte, vor fi evaluați de universitățile din România și pot primi chiar și credite de studiu.

Ucrainenii își pot continua studiile în facultățile din România

Autoritățile din România vin în sprijinul studenților ucraineni care au fost nevoiți să-și părăseasca țara invadată de trupe rusești. Astfel, ei își pot continua studiile în România, chiar și fără actele doveditoare, pe locurile bugetate  de Ministerul Educației, potrivit unui ordin de ministru semnat miercuri, 2 martie, scrie edupedu.ro.

„În cazul în care studentul sau studentul doctorand nu poate dovedi studiile parcurse prin documente emise de către instituția de învățământ superior pe care a frecventat anterior în Ucraina, instituția de învățământ superior din România evaluează, pe baza unor criterii proprii și cu respectarea bunelor practici internaționale, rezultatele învățării, competențele și abilitățile și decide cu privire la recunoașterea și acordarea creditelor de studii transferabile. Studentul sau studentul doctorand aflat în situația menționată mai sus „va prezenta instituției de învățământ superior din România, înainte de finalizarea studiilor, diplomele care i-au permis accesul în ciclul de studii la care a fost înmatriculat”, potrivit ordinului aprobat miercuri.

Ucrainenii isi pot continua studiile in facultatile din Romania
Ucrainenii isi pot continua studiile in facultatile din Romania

Studenții sunt acceptați chiar și fără documentele de studii

Înscrierea în acest an universitar și în următorul se poate face prin demersul studentului, cu acordul universității românești pe care acesta o alege pentru a-și continua studiile.

„Prin derogare de la prevederile articolului patru în anul universitar 2021 – 2022 și 2022 – 2023, mobilitate academică pentru cetățenii din țările terțe ale Uniunii Europene, care provin din instituțiile de învățământ superior recunoscute în Ucraina se realizează ca urmare a demersului studentului, cu acordul instituției primitoare”, se arată în ordin. Înscrierea și școlarizarea studenților se va face pe locuri bugetate de minister sau de universități. „În anul universitar 2021 – 2022 și 2022 – 2023, prin excepție de la prevederile alineatului 3, studenții, cetățeni ai Ucrainei, pot beneficia de finanțare de la bugetul de stat sau din alte surse, prin Ministerul Educației și respectiv instituțiile de învățământ superior, conform articolului 224 al Legii 1/2011 a educației naționale, cu modificările și completările ulterioare”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a ținut să precizeze că acest ordin se referă doar la refugiații din Ucraina, nu la toți refugiații care ajung în România, însă și aceștia pot urma cursurile unor facultăți, însă nu pe banii statului român.

ONU estimează că peste 4 milioane de oameni ar putea părăsi Ucraina în perioada următoare pentru a solicita protecție și ajutor în țările din regiune. În România sunt așteptați până la 250 de mii de ucraineni, până în luna iulie a acestui an.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...