Cum se poate vedea din România eclipsa de soare din acest weekend. Telescopul va fi inaugurat special

Andrei Cezar 18.06.2020, 10:35

Data de 21 iunie este marcată de două fenomene astronomice. Primul, ca în fiecare an, pe această dată are loc solstițiul de vară, care reprezintă începutul verii astronomice, iar al doilea fenomen este eclipsa parțială de soare ce va avea loc duminică dimineața. Cu această ocazie, la Bârlad, va fi inaugurat cel mai mare telescop pentru observații, destinat publicului, din România.

Eclipsa de soare văzută prin cel mai mai mare telescop din România

Pasionații de astronomie și curioșii cărora le place să privească corpurile cerești au un motiv în plus de bucurie. Odată cu eclipsa de soare care va avea loc în dimineața zilei de 21 iunie 2020, va fi inaugurat cel mai mare și performant telescop din România, la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, potrivit site-ului Descopera.ro.

Telescopul solar Lunt este conceput în aşa fel încât să observăm în condiţii de siguranţă cele mai fine detalii din atmosfera solară: protuberanţe, filamente şi erupţii solare.

De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafeţei soarelui cu scopul popularizării ştiinţei şi astronomiei în rândul publicului vizitator”, se arată într-un comunicat remis de reprezentanții Observatorului, potrivit sursei citate.

Cum se poate vedea din România eclipsa de soare din acest weekend. Telescopul va fi inaugurat special
Cum se poate vedea din România eclipsa de soare din acest weekend. Telescopul va fi inaugurat special

Cum poți vedea eclipsa parțială de soare, din România

Caracateristicile telescopului Lunt sunt impresionante. Are o apertură de 152 mm și o distanță focală de 900 mm.

Este construit special pentru observaţii solare în H-alpha, cu filtru de blocare B3400. Este cel mai mare şi modern telescop pentru observaţii solare aflat în dotarea unei instituţii publice din România.”, se mai arată în comunicat.

Instrumentul de observație a fost achiziționat cu ajutorul sponsorizărilor venite de la două companii private.

Eclipsa parțială de Soare va fi vizibilă și din România, iar cei care doresc să o privească prin intermediul celui mai performant instrument din țară pot merge la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. Aici magnitudinea eclipsei va fi de aproximativ 0.984 (3,64%). Durata eclipsei: 1 ora. Începutul eclipsei: 8.13. Faza maximă: 8.43. Sfârşitul eclipsei: 9.14.

Urmăriți Impact.ro și pe