Cum se poate înscrie la vaccinare populația generală. Din 15 martie se deschid listele de așteptare

Cristian Cojocaru 02.03.2021, 16:11
Cum se poate înscrie la vaccinare populația generală. Din 15 martie se deschid listele de așteptare

În cadrul unei conferințe de presă, Valeriu Gheorghiță, coordomatorul campaniei de vaccinare a anunțat cum se pot înscrie pentru vaccinare cei care fac parte din populația generală. Listele de așteptare se vor deschide începând cu data de 15 martie.

Populația generală se va putea înscrie pentru vaccinare

Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat în cadrul conferinței de presă despre procedura prin care trebuie să treacă cei care doresc să se vaccineze începând cu 15 martie. Aceasta va fi data la care se vor deschide listele de așteptare pentru fiecare centru de vaccinare. Pe liste se vor putea înscrie toate persoanele din a treia etapă de vaccinare.

Prioritatea va fi în continuare acordată persoanelor vulnerabile și angajaților din sectoarele esențiale. Coordonatorul campaniei de vaccinare a anunțat că administrarea propriu-zisă a vaccinului pentru populația generală va începe la jumătatea lunii aprilie. Până la acea, dată, se vor desfășura procedurile de înscriere pe liste.

„Se păstrează proporția de 75% – 25%. Pe 75% din locuri vor fi notificate persoanele vulnerabile și 25% cele care deservesc activități esențiale. În etapa a 3-a în funcție de gradul de ocupare, pe locurile care rămân disponibile vom notifica și persoanele aferente etapei a treia de vaccinare. (…) Momentul efectiv când o persoană din etapa a 3-a va putea fi vaccinată nu aș putea să vă spun, dar probabil după jumătatea a doua a lunii aprilie.

Este important să vedem care va fi nivelul de ocupare al acestei liste de așteptare. Sunt peste 1 milion de persoane care au cont în platformă și nu au avut un loc. Sunt persoane eligibile pentru etapa a doua. Acest transfer către lista de așteptare nu se face automat. Vor trebui să opteze pentru lista de așteptare dintr-un centru”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță a explica că procedura de programare va fi similară cu cea din etapa a doua
Valeriu Gheorghiță a explica că procedura de programare va fi similară cu cea din etapa a doua

Modalitatea de înscriere rămâne aceeași

Valeriu Gheorghiță a explicat în cadrul conferinței de presă cum urmează a se desfășura procedura de programare. Acesta a anuțat că modalitatea de înscriere în platformă rămâne aceeași.

„Acestă listă de așteptare va fi disponibilă din data de 15 martie. Practic modalitatea de înscriere a persoanelor în platformă rămâne similară. Fiecare persoană când intră în cont va alege opțiunea de a se programa în această listă prin alegerea unui centru. Fiecare centru va avea o listă de așteptare. În momentul în care în respectivul centru de vaccinare vor fi locuri disponibile, persoana va fi notificată prin SMS și email și va avea acel loc liber pentru 24 de ore timp în care va confirma programarea.

Ca atare, trebuie să înțelegem că după 15 martie centrele de vaccinare vor putea fi vizualizate doar din lista de așteptare. Platoforma va notifica în primul rând persoanele de pe lista de așteptare. Ne așteptăm ca locurile să fie ocupate din lista de așteptare. După 15 martie vom încuraja programarea prin această listă de așteptare.”

Potrivit strategiei naționale modificate în luna ianuarie, în cea de-a treia etapă a vaccinării vor avea prioritate înaintea populației adulte, persoanele care își desfășoară activitate în cadrul unor unități, operatorii economici cu risc ridicat de infectare dar și angajații din industria extractivă. Pe lângă aceștia, prioritate vor mai avea și cei care lucrează în domeniul HORECA, saloane de înfrumusețare sau cei care asigură infrastructura de comunicații ori deținuții.

Urmăriți Impact.ro și pe