Cum se păstrează corect icrele proaspete? Trucuri pe care trebuie să le știe orice gospodină

Emanuela Pană 03.11.2023, 16:49
Cum se păstrează corect icrele proaspete? Trucuri pe care trebuie să le știe orice gospodină

Icrele de pește sunt mult mai delicioase atunci când le pregătești acasă, fără aditivii și coloranții din comerț. În plus, ai control total asupra gustului final al preparatului. Prin urmare, dacă ai cumpărat un pește proaspăt și are o cantitate mare de icre, merită să le cureți și să le păstrezi pentru o salată gustoasă. Află, în continuare, cum se păstrează corect icrele proaspete.  

Ce trebuie să știi despre icrele de pește?  

Icrele sunt ouăle nefertilizate colectate de la animalele marine, din ovare sau masele de ouă externe eliberate de pești. Sunt mici, rotunde și pot avea diferite culori, de la negru la roșu și portocaliu. Multe persoane le consumă ca delicatese, iar unele tipuri de icre, cum ar fi caviarul, sunt considerate mâncăruri de lux. 

Icrele provenite de la somon, peștele alb, păstrăv, cod, precum și cele de caviar roșu, ikura și tobiko sunt adesea privite ca alternative accesibile pentru caviar (”înlocuitori de caviar”). Icrele adaugă un strop de ”extravaganță” mâncărurilor, îmbogățind gustul cu o notă sărată, de mare.  

Ele pot fi servite simplu, pe blini (un soi de clătite rusești) sau toasturi, sau integrate în preparate culinare sofisticate. Tot din icre obținem și delicioasa salată de icre. Preparată din icre, de obicei de crap sau sturion, aceasta se obține prin amestecul icrelor cu ingrediente precum: ulei, lămâie și ceapă, pentru o aromă mai accentuată.  

Citește și: Cum se face salata din icre proaspete? Ingredientul secret pentru un gust desăvârșit

Cum se păstrează corect icrele proaspete? 

Odată achiziționate sau colectate direct de la pește, este important să păstrezi icrele la rece, fără a le congela, până în momentul servirii. Pentru a face acest lucru, trebuie să ții cont de câteva lucruri. 

Cum se pastreaza corect icrele proaspete?
Depozitarea corecta a icrelor proaspete

Temperatura 

Icrele trebuie păstrate la o temperatură cuprinsă între 0 și 4 grade Celsius. Pentru aceasta, cel mai indicat loc este partea cea mai rece a frigiderului, adesea aproape de congelator sau pe raftul cel mai de jos. Este important să evităm fluctuațiile de temperatură, întrucât gustul icrelor poate avea de suferit.  

Ambalajul 

Ambalarea joacă un rol important în conservarea icrelor. Ele ar trebui păstrate în ambalajul original (sigilat) până la deschidere. Ulterior, icrele trebuie transferate într-un recipient etanș, de preferat din sticlă, pentru a evita absorbția de mirosuri din frigider. De asemenea, se recomandă acoperirea icrelor cu o folie de plastic alimentară, aplicată direct pe suprafața acestora, pentru a preveni oxidarea. 

Sarea 

Sărarea este o metodă tradițională de conservare care poate prelungi durata de viață a icrelor proaspete. Sărarea trebuie făcută cu atenție, folosind fie sare granulată, fie sare fină, în funcție de preferințe și de tipul icrelor. O cantitate moderată de sare va ajuta la conservarea icrelor, fără a le compromite gustul. 

Vezi și: Greșeala pe care o fac toate gospodinele când congelează icrele. Ce trebuie să faci cu ele înainte, de fapt? Așa își vor menține aroma

Tehnici de congelare: cât timp stau icrele crude la frigider? 

Deși icrele sunt mult mai gustoase atunci când sunt servite proaspete, există situații în care congelarea poate fi o opțiune viabilă. Icrele pot fi depozitate la: 

Frigider  

Pregătite cu sare la borcan, icrele de pește pot fi păstrate în frigider pentru câteva săptămâni, timp în care își schimbă culoarea. Icrele de crap, de pildă, devin mai portocalii, căpătând o culoare foarte plăcută.  

La congelator 

Icrele pot fi păstrate și la congelator, dar trebuie să ai grijă, deoarece sunt foarte perisabile. Icrele trebuie înfășurate strâns și scurse foarte bine. În primul rând, este esențial să le speli cu atenție și să elimini orice membrană. După curățarea în apă rece, e nevoie să le tapotezi cu un prosop de bucătărie pentru a le usca bine. 

Icrele congelate pot fi păstrate în stare bună pentru aproximativ două-trei luni. În momentul utilizării, este ideal să le decongelezi treptat (din congelator în frigider) pentru a le păstra textura și calitățile organoleptice. 

Pentru a prelungi durata de prospețime a icrelor, este foarte important să folosești ustensile curate în contact cu icrele, pentru a preveni transmiterea de bacterii. De asemenea, păstrarea acestora în condiții de umiditate controlată pentru a preveni uscarea sau degradarea lor. 

Odată ce ambalajul a fost deschis, ideal ar fi să le consumi în câteva zile pentru a te bucura de cel mai bun gust.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...