3 rețete de prăjituri care au ca unul din ingrediente cafeaua

Daria Petrescu 10.05.2020, 09:32
3 rețete de prăjituri care au ca unul din ingrediente cafeaua

Cafeaua este o băutură de culoare neagră ce conține cafeină și care se obține din boabe de cafea prăjite și măcinate. Nu numai că este o mare plăcere să o consumi, acest ingredient este și extrem de apreciat în rețetele de prăjituri. Astfel că, vă prezentăm 3 preparate spectaculoase care au ca unul dintre ingrediente, cafeaua.

Prăjitură cu nucă și cafea

Ingrediente:

Blat:

  • 6 ouă
  • 140 g zahăr
  • un praf de sare
  • 1.5 lg făină albă
  • 1 plic praf de copt
  • 140 g nucă măcinată
  • Crema:
  • 200 g unt
  • 150 g zahar pudră
  • 1 plic zahar vanilat
  • 2 gălbenușuri
  • 1 plic cafea instant
  • 250 g nucă

Mod de preparare:

Se separă ouăle. Albușurile se bat spumă cu un praf de sare și se adaugă zahărul pe rând, mixand bine după fiecare. Când se obține o spumă că pentru bezea, se pun 4 gălbenușuri (celelalte 2 se vor folosi la crema) pe rând, amestecând cu o paleta cu mișcări ușoare după fiecare gălbenuș.

Separat, într-un bol se amestecă nuca măcinată cu făînă și praful de copt. Se toarnă in 2-3 reprize peste spumă și se amestecă ușor, până la omogenizare.

Se tapetează o tavă cu hârtie de copt, se toarnă compoziția și se da la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru cca. 35-40 de minute (se face testul cu scobitoarea).

Se scoate din cuptor și se lasă să se răcească. Într-un vas, se pun cele 2 gălbenușuri împreună cu 50 g zahăr și zahărul vanilat. Se amestecă, apoi se pune pe baie de aburi, până se îngroașă.

Se adaugă cafeaua, se amestecă, apoi se lasă la răcit. Untul se mixează bine cu restul de zahăr, apoi câte puțin se pune din crema de gălbenușuri, mixand bine după fiecare.

Nuca se prăjește ușor și se taie bucăți mai mici. Se adaugă peste crema de unt, se omogenizează, apoi se toarnă peste blatul bine răcit. Se rade deasupra ciocolată, este rețeta recomandată de Bucătăraș.ro.

Prăjitură cu nucă și nes
Prăjitură cu nucă și nes

Prăjitură cu nucă și nes

Ingrediente:

Blat:

  • 5 ouă
  • 125 gr zahăr pudră
  • 125 gr nucă măcinată
  • 2 linguri faină
  • un plic praf de copt
  • un vârf de sare
  • Crema:
  • 200 gr unt nesărat
  • 150 gr zahăr pudră
  • 2 gălbenușuri
  • 2 lingurițe nes
  • Glazura:
  • 150 gr zahăr pudră
  • 1 lingură cacao
  • 1 lingură cappuccino
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri apă fierbinte

Pentru ornat:

70 gr ciocolată albă

Mod de preparare:

Mixăm albușurile spumă cu un vârf de sare. Adăugăm zahărul și mai mixăm câteva minute. Gălbenușurile le amestecăm cu praful de copt și le turnam peste albușurile bătute spumă. La final incorporam cu mișcări ușoare făînă și nuca, folosind o spatulă.

Turnam compoziția într-o tavă potrivită că mărime, tapetata cu hârtie de copt și dăm la cuptorul preîncălzit la 175 de grade timp de aprox 25-30 min. Scoatem din cuptor, lăsăm să se răcească poi soatem blatul pe o planșă.

Crema: mixăm bine untul cu zahărul. Adăugăm pudra de nes și mixăm in continuare câteva minute. Apoi adăugăm cele 2 gălbenușuri pe rând mixând până la omegenizare. Așezăm cu o lingură crema peste blat și nivelăm cu un cuțit cu lama lată. Dăm la frigider până se întărește bine crema.

Glazură: amestecăm zahărul pudra cu cacaoa și cu praful de cappuccino apoi adăugăm cele două linguri de ulei și treptat apă fierbinte. Amestecăm bine, bine cu lingură până se topește zahărul. Turnam glazură peste crema întărită și nivelăm.

Prăjitură cu ciocolată, cafea, nucă, fructe de pădure și alune

Ingrediente:

Aluat:

  • 100 g unt
  • 200 g zahăr
  • 2 ouă
  • 300 g făină
  • 100 g cacao
  • un varf linguriță sare
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • 2 linguri cafea solubilă
  • 200 g smântână
  • 200 g fructe de padure (eu am folosit congelate)
  • Ornat:
  • 3 plicuri de gelatină granule roșie
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 75 g alune măcinate
  • 50 g fructe de pădure

Mod de preparare:

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Într-un vas se amestecă ingredientele uscate: făînă, cacaua, sare, praf de copt, bicarbonat. Fructele de pădure se pudrează cu făînă. Smântână se amestecă cu cafeaua.

Zahărul se freacă cu untul și se adaugă câte un ou, în timp ce aluatul se bate bine. Treptat, se adaugă făînă amestecată cu cacaua. La final se adaugă smântână in care s-a dizolvat cafeaua. Se integrează, apoi, fructele de pădure ușor in aluat, fără a se bate cu mixerul.

Se da la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 30-40 de minute sau până când scobitoarea iese curată. Se da la cuptorul preîncălzit la 180 de grade 30-40 de minute sau până scoateți scobitoarea curată.

Nu deschideți ușa cuptorului in timpul coacerii decât după 30 de minute. Apoi se lasă să se răcească. Gelatină se prepară conform instrucțiunilor de pe plic.  Ciocolată se topește și se amestecă cu gelatină până devine omogenă, apoi se adaugă fructele de pădure și se întinde peste prăjitură.

Urmăriți Impact.ro și pe