Cum se păstrează cozonacii fără să se schimbe gustul. Două secrete ale gospodinelor

Iancu Andreea 25.12.2020, 17:31
Cum se păstrează cozonacii fără să se schimbe gustul. Două secrete ale gospodinelor

Sărbătorile aduc mereu mese festive în familiile românilor, iar cozonacii nu pot lipsi de la celebrări precum Crăciunul sau Paștele. Preparatul atât de îndrăgit datorită aluatului pufos și aromei de neegalat, ascunde însă multe secrete. Multe gospodine cunosc modul cum se păstrează cozonacii pentru a le menține cât mai mult timp gustul autentic. Cine nu și-ar dori să se bucure de aromă câteva săptămâni bune?!

Cum se păstrează cozonacii la fel de gustoși mai mult timp

Ei reprezintă unul dintre gusturile pe care le asociem cu perioada copilăriei, motiv pentru care, an de an, gospodinele încearcă diferite modalități prin care află cum se păstrează cozonacii gustoși pe o perioadă mai îndelungată. Dincolo de rețeta care trebuie să fie una cât mai aproape de cele tradiționale, cozonacii ascund secrete și în ceea ce privește depozitarea.

Astfel, o primă soluție pentru a păstra acest preparat mai mult timp ar fi ținerea sa la frigider. După fiecare degustare, învelește cozonacii cu o cârpă curată sau câteva bucăți de hârtie și pune-i în frigider. Temperatura rece va face ca aromele să se păstreze proaspete pentru mai multă vreme. Pe de altă parte, nu îi lăsa descoperiți pentru a evita uscarea excesivă.

Trucul folosit de gospodine pentru a păstra cozonacii proaspeți mai mult timp
Trucul folosit de gospodine pentru a păstra cozonacii proaspeți mai mult timp

Ce truc folosesc gospodinele din Suceava

Pentru că cele mai bune sfaturi le primim de la persoanele cu experiență în gastronomie, gospodinele din zona Moldovei sunt cele mai în măsură să vorbească despre trucuri în bucătărie. Se știe deja că în materie de cozonaci, aceștia necesită extrem de multă atenție. Pentru a ieși pufoși, crescuți și cu o crustă lucioasă și subțire, gospodinele se asigură că folosesc cele mai bune ingrediente, că temperatura de creștere și coacere este cea potrivită, dar și că sunt plămădiți cu multă dragoste.

Totuși, pentru că și dragostea trece uneori prin stomac, gospodinele au descoperit un truc pentru ca familia și mesenii să se bucure mai mult timp de cozonaci. Acestea recomandă ca numărul de ouă pe care îl folosesc să fie mai mic decât cel obișnuit. 

Acu’, nu ştiu ce fel de cozonac spuneţi voi că e bun şi tradiţional, că se fac în multe feluri. După mintea mea, aş zice că totul pleacă de la aluat. Şi aş mai spune eu că un cozonac tradiţional gustos, care e de fapt cel moldovenesc, este făcut cu multe ouă, cel puţin 20 la un kilogram de făină. Dar cel mai pufos şi care se menţine proaspăt multe zile este tocmai acela care are mai puţine ouă şi se face cu aluatul opărit, a explicat o gospodină din Suceava pentru ziarulevenimentul.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI