Bucureștiul poate pierde fondurile europene pentru reabilitarea sistemului de încălzire. Nicușor Dan, atacat de la nivelul Guvernului: „NU a mișcat un deget din ziua în care a ajuns primar”

Elena Avramescu 18.01.2022, 13:07
Bucureștiul poate pierde fondurile europene pentru reabilitarea sistemului de încălzire. Nicușor Dan, atacat de la nivelul Guvernului: „NU a mișcat un deget din ziua în care a ajuns primar”

Gabriela Firea, numită ministrul Familiei, este de părere că Bucureştiul riscă să piardă fondurile europene nerambursabile pentru reabilitarea sistemului de încălzire, astfel că îl acuză pe actualul primar al Capitalei că nu a făcut nimic pentru a rezolva această problemă. Fostului primar a spus că „dacă licitaţiile ar porni astăzi, tot ar fi prea târziu”, proiectul fiind „finanţat pentru exerciţiul financiar 2014 – 2020”.

Bucureștiul poate pierde fondurile europene pentru reabilitarea sistemului de încălzire

„Strigātor la cer! Bucureştiul riscă să piardă o şansă financiarā unică, în timp ce mii de familii îngheaţă în case! Fondurile europene nerambursabile pentru înlocuirea conductelor vechi de termoficare, aproape 300 de milioane de euro, sunt la un pas de a fi pierdute! Nicuşor Dan nu a mişcat un deget din ziua în care a ajuns primar, pentru a folosi banii pe care i-a mostenit, fără niciun efort, şi cu care putea începe reabilitarea sistemului”, a scris Gabriela Firea Firea pe Facebook.

Conform fostului primar, se pare că nu mai este timp pentru finalizarea proiectului, astfel că este nevoie de minim un an si jumatate pentru licitatie si minimum tot atât pentru proiectare, iar fondurile trebuiau cheltuite până în 2023.

„Este inexplicabil de ce NU a scos la licitaţie proiectarea şi execuţia lucrărilor, în aproape un an şi jumătate de la semnarea contractului! Sunt proceduri de durată, dar care puteau fi începute imediat. Adevărul este însă dramatic : şi dacă licitaţiile ar porni astăzi, tot ar fi prea târziu. Proiectul este finanţat pentru exerciţiul financiar 2014 – 2020, iar regulile spun că fondurile trebuie cheltuite până în 2023”, a continuat Gabriela Firea.

Însă Nicușor Dan, primarul Capitalei, nu s-a lăsat mai prejos, și a făcut și el o postare pe Facebook, în care a expus mai multe lucruri, acuzând-o pe Gabriela Firea că dat bani la târguri și concerte în vremea mandatului ei, în loc să dea pentru încălzire.

„Cu un tupeu incredibil, fostul primar Firea mă acuză de situația termiei din București.
Să ne uităm din nou la graficul cu alocările de bani pentru termie din ultimii ani. În loc să dea bani pentru termie, a dat bani pe târguri, concerte și tot felul de prostii. Banii care lipsesc din alocare ar fi permis înlocuirea la timp a rețelei.

În ceea ce privește fondurile europene pentru termie, nu a fost în stare timp de 4 ani să obțină banii europeni care erau alocați Bucureștiului. Am preluat mandatul cu conturile blocate, cu furnizori neplătiți de 2 ani. Nimeni nu mai voia să lucreze cu Primăria Capitalei.

Bucurestiul poate pierde fondurile europene pentru reabilitarea sistemului de incalzire
Sume alocate pentru sistemul de termoficare din Bucuresti

Din punct de vedere tehnic, înlocuirea celor 210 km conducte cu bani europeni nu poate fi făcută înainte de înlocuirea altor 63 km de conducte. Toți cei 63 de km au fost alocați de administrația Firea companiei municipale Energetica, care în mandatul Firea a reușit să înlocuiască 7 km”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Primarul Capitalei a ținut să mai precizeze că a fost nevoit, mai întâi de toate, să deblocheze situația financiară, deoarece nu mai dorea nimeni să lucreze cu Primăria, după care să scoată la licitație 40 de km din cei 63, ca să se înceapă lucrările primăvara asta. În plus, se pare că a lăsat 16 km la Energetica, iar abia după aceea se va putea lucra la cei 210 km, pentru care atribuirea este în curs. Parteneriatul cu ANAP și cu Banca Mondială ar fi deja semnat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...