Cum se gătesc, de fapt, pastele. Trucul unui fizician te ajută să faci economie de energie

Ioana Bucur 07.09.2022, 18:36
Cum se gătesc, de fapt, pastele. Trucul unui fizician te ajută să faci economie de energie

În condițiile în care ne așteaptă o nouă iarnă cu facturi uriașe la energie și gaze, orice truc ce ne ajută să reducem consumul este binevenit. A venit momentul să aflăm cum se gătesc, de fapt, pastele. De data asta, sfaturile nu vin de la un bucătar, ci de la un fizician laureat al premiului Nobel în anul 2021. Italianul Giorgio Parisi a explicat ce înseamnă fierberea pasivă.

Un fizician ne arată cum se gătesc, de fapt, pastele

Românii și europenii se pregătesc pentru o iarnă cu facturi uriașe la electricitate și gaze naturale. În timp ce se regândesc bugetul lunar al familiei, mulți caută soluții ce ar putea ajuta la scăderea consumului. Un truc interesant a fost recomandat de italianul Giorgio Parisi, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2021.

Trucul fizicianului este legat, în mod cu totul surprinzător, de bucătărie. Parisi a explicat, printr-o postare pe o platformă de social media, cum se gătesc, de fapt, pastele, fără flacără, astfel încât să reducem consumul de energie.

Potrivit acestuia, în momentul în care apa începe să fiarbă, putem pune pastele, le lăsam în jur de două minute, iar după ce se scurg cele 120 de secunde, trebuie să închidem focul, fără să luăm vasul de pe ochiul plitei sau aragazului. Procesul de gătire va continua, datorită căldurii reziduale. Cu alte cuvinte, în acest mod, pastele se fierb pasiv.

Fizicianul care lucrează la Universitatea Sapienza din Roma a spus că aplicând acest truc, putem scuti „cel puțin opt minute de consum de energie”.

„Cel mai important este să puneţi capacul, se pierde multă căldură prin evaporare. După ce fierb pastele, dau focul la minimum, ca să fiarbă foarte puţin fără să consume.

La fel puteţi încerca să stingeţi focul, aşa cum se sugerează în această postare, care nu este a mea (…) şi pe care nu am făcut altceva decât s-o redistribui. Evident, aşa consumaţi mai puţin gaz şi pastele tot se fierb”, a comentat el în postarea din mediul online.

Cum se gătesc, de fapt, pastele. Trucul unui fizician te ajută să faci economie de energie

Italianul de rând consumă, în medie, 23,5 kilograme de paste pe an

Un alt truc ce ajută să gătim pastele cu un consum mai mic de energie a fost prezentat, cu câteva luni în urmă, și de asociația fabricanților de paste – Unione Italiana Food. Cheia, potrivit instituției, era acoperirea vasului de fierbere cu un capac, accelerându-se astfel procesul de gătire.

„Cu un consum mediu de 23,5 de kilograme de paste pe cap de locuitor, fiecare italian ar economisi până la 44,6 kw/h, 13,2 kilograme de emisii de CO2 şi 69 de litri de apă pe an”, calcula Unione Italiana Food.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...