Decizia judecătorilor în scandalul de corupție din Parlamentul European. Ce se întâmplă cu Eva Kaili după ce a ajuns în arest

Beatrice Dumitru 23.12.2022, 00:19
Decizia judecătorilor în scandalul de corupție din Parlamentul European. Ce se întâmplă cu Eva Kaili după ce a ajuns în arest

Eurodeputata elenă Eva Kaili, demisă din funcţia de vicepreşedinte a Parlamentului European, implicată într-un scandal de corupţie, numit „Qatargate” și arestată în Belgia, a cerut eliberarea din detenţie şi supraveghere cu brăţară electronică pe motiv că este nevinovată. Judecătorii au luat decizia în acest caz.

Ce au decis judecătorii în cazul Eva Kaili

Eva Kaili, în vârstă de 44 de ani, destituită din funcția de vicepreședinte al Parlamentului European pe 13 decembrie în urma primelor dezvăluiri, este acuzată că a primit mită de la Qatar în schimbul unui sprijin politic pentru Doha, dar țara din Golf neagă că ar fi acţionat ilegal. Joi dimineață, avocații ei ceruseră eliberarea din detenţie şi supraveghere cu brăţară electronică.

Prezentă la audierea cu ușile închise de la Bruxelles, Eva Kaili a negat orice act de corupție în fața camerei de consiliu și a declarat că dorește să „participe activ la anchetă”. Însă judecătorii belgieni au decis ca eurodeputata din Grecia să rămână în arest preventiv încă o lună, în timp ce investigațiile privind acuzațiile de corupție în cazul de mită continuă. Aceasta poate face apel la decizia justiției belgiene în termen de 24 de ore.

Decizia judecătorilor în scandalul de corupție din Parlamentul European. Ce se întâmplă cu Eva Kaili după ce a ajuns în arest
Eva Kaili este arestată preventiv pentru corupție.

Anchetatorii belgieni au pus mâna pe 1,5 milioane de euro

Potrivit unei surse judiciare belgiene, în apartamentul Evei Kaili din Bruxelles au fost descoperiți saci plini cu bani, în valoare de 150.000 de euro, însă aceasta a declarat că nu știa de existența lor.  Apoi, agenţii l-au surprins pe tatăl ei într-un hotel din centrul cartierului european al Bruxelles-ului cu o valiză plină cu bani, iar eurodeputata elenă a recunoscut în faţa judecătorului care instrumentează cazul că i-a dat instrucţiuni acestuia să scoată din domiciliu o mare sumă de bani în numerar.

În timpul anchetei au fost făcute 20 de percheziții în Belgia, între 9 și 12 decembrie, inclusiv în sediul Parlamentului European de la Bruxelles., iar anchetatorii belgieni au pus mâna pe 1,5 milioane de euro în numerar, notează publicația La Libre.

Pe 14 decembrie s-a decis arestarea lui Francesco Giorgi, partenerul lui Eva Kaili, și a fostului europarlamentar Pier Antonio Panzeri, persoane cheie în dosar. Un al patrulea inculpat, Niccolo Figa-Talamanca, liderul unui ONG, a fost plasat în arest la domicliu în aceeași zi, dar măsura a fost suspendată deoarece procuratura federală a făcut recurs.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...