Cum se conduc corect mașinile diesel. Trucuri pe care nu ți le spune niciun mecanic auto

Emanuela Pană 02.10.2023, 17:32
Cum se conduc corect mașinile diesel. Trucuri pe care nu ți le spune niciun mecanic auto

Deși la fel de populare ca mașinile pe benzină, mașinile diesel au un mod diferit de a se conduce. Una dintre principalele diferențe constă în turația la care trebuie menținut motorul. Uneori, șoferii care fac trecerea de la benzină la diesel devin confuzi. De aceea, îți prezentăm în continuare câteva indicații utile legate de funcționarea corectă a autoturismului diesel și cum se conduc corect mașinile diesel.

Trucuri pe care nu ți le va dezvălui niciun mecanic auto

Probabil orice șofer știe că mașinile cu motor diesel se conduc diferit de cele pe benzină. Când vine vorba despre exploatarea unui motor diesel față de un propulsor alimentat cu benzină, principalele diferențe țin de construcția și principiile de funcționare diferite. Prin urmare, dacă faci trecerea către un autoturism diesel, s-ar putea să faci involuntar anumite greșeli atunci când ești la volan, care pot cauza avarii în timp.

Specialiștii spun că, dacă îți dorești ca autoturismul tău diesel să funcționeze cât mai mult timp fără probleme, trebuie să ai în vedere anumite aspecte. Printre marile avantaje ale mașinilor diesel se numără, bineînțeles, consumul mai mic. Însă, dacă nu sunt conduse cum trebuie, acestea pot prezenta, în timp, probleme costisitoare pentru buzunarul șoferilor.

Cum se conduc corect mașinile diesel?  

Pentru a evita astfel de neplăceri, analizăm împreună în cele de mai jos cinci trucuri care te vor ajuta să conduci corect o mașină diesel, pentru a-i prelungi durata de viață. Recomandările următoare sunt simplu de pus în practică și permit funcționarea autoturismului diesel în parametri optimi.

Cum se conduc corect masinile diesel
Cum se conduc corect masinile diesel pentru a le prelungi durata de viata

1. Pornirea motorului diesel

Dacă atunci când te urci la volanul unei mașini pe benzină poți să dai cheie și să pornești imediat, la o mașină diesel este recomandat să aștepți câteva secunde (măcar 30) după ce ai apăsat butonul START, înainte de a călca pedala de accelerație. Este important să ții cont de acest sfat mai ales în anotimpul rece, atunci când bujiile incandescente trebuie să încălzească camera de ardere.

De asemenea, este indicat ca, atunci când zilele sunt răcoroase, această pauză să fie ceva mai lungă. În caz contrar, uzura motorului se poate produce mai repede față de perioada de timp estimată, deoarece îl forțezi să se învârtă fără să pornească Așadar, regula este simplă: te urci, bagi cheia în contact și dai la automat numai după ce se sting martorii de bord.

2. Atenție la turarea motorului

Dacă vrei un consum optim de combustibil, atunci trebuie să cunoști pragul de turații optim. Astfel, va trebui să circuli cu un nivel al turațiilor cât mai apropiat de valoarea cuplului dezvoltat de motor, informație specificată în cartea mașinii. De asemenea, este important să nu te îndepărtezi de această „bornă“ cu mai mult de +/- 200.

Un lucru pe care îți dorești să îl eviți pe cât de mult posibil atunci când te urci la volanul unui automobil diesel este subturarea motorului, iar explicația este simplă. Pentru a funcționa corect, un astfel de motor angrenează o mulțime de piese, iar un nivel redus al turațiilor produce uzură la unele piese auto esențiale (ambreiaj, turbină sau suporții motorului).

3. Nu lăsa rezervorul să se golească

Motorina are un punct de îngheț relativ mic, iar asta face ca iarna, când temperaturile scad considerabil, mașinile cu motor diesel să aibă probleme cu pornirea. Specialiștii recomandă să nu lăsăm puțină motorină în rezervor, pe fundul acestuia, până se aprinde matorul. Cum motorina e mai ușoară ca apa, atunci când se face condens o să ne trezim cu apă în pompă. Apa îngheață și se formează un dop. Totodată, pompa de motorină nu trebuie lăsată descoperită, întrucât se poate supraîncălzi. În concluzie, lasă mereu cel puțin un sfert de rezervor plin.

Iar vizavi de piesele stricate, nu uita că principala cauză care duce la injectoare stricate este motorina de o calitate proastă. Prin urmare, dacă vrei să te bucuri un timp cât mai îndelungat de dieselul tău, nu ezita să investești în motorină mai scumpă, mai de calitate.

4. Nu opri motorul dacă staționezi puțin

Presupunând că nu știai deja acest lucru, menționăm că motorul diesel înregistrează cel mai mare consum și cea mai mare uzură la pornire (o pornire a unui astfel de motor consumă circa 20 de ml de motorină). Cu aceeași cantitate de combustibil poți lăsa motorul să funcționeze la relanti între 2 și 5 minute.

În plus, din cauza greutății mai mari a pieselor unui motor diesel, uzura la pornire este mare. De precizat că și ungerea este proastă când motorul este la primele turații. Prin urmare, dacă staționezi undeva pentru maximum 5 minute, recomandarea este să lași motorul să meargă în loc să-l oprești și să-l repornești repede.

5. Mai multe ieșiri în afara orașului

Întrucât le folosesc exclusiv în oraș, majoritatea proprietarilor de mașini diesel îmtâmpină numeroase probleme la motoarele pe motorină. Motorul diesel este compus, după cum aminteam, dintr-o mulțime de elemente esențiale pentru dinamica sa, iar atunci când conduci la viteze reduse, condiționat de traficul specific orașelor aglomerate, unele dintre acestea se pot înfunda cu ușurință (de pildă, injectoare înfundate, filtre de particule înfundate și tot felul de senzori și supapa EGR acoperite de calamină).

În schimb, dacă mergi cel puțin o dată pe lună la drum întins, pe autostradă sau pe un drum național ale cărui limitări de viteză îți permit să „o calci“, aceste probleme nu vor mai apărea. Când ieși cu mașina în afara orașului, componentele auto mai sus amintite se vor curăța de la sine.

În cazul în care îți desfășori activitatea mai mult prin oraș, ar fi de preferat să optezi pentru o mașină pe benzină, nu pentru un diesel.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...