Veste rea pentru românii cu maşini Diesel. Ce urmează să se întâmple cu motorina

Dumitrică Roxana 25.07.2022, 19:45
Veste rea pentru românii cu maşini Diesel. Ce urmează să se întâmple cu motorina

Pe şoferi îi aşteaptă vremuri grele. Prețurile carburanților au crescut semnificativ în ultima perioadă, iar scumpirile au avut loc la câteva zile distanță ba chiar uneori și de pe o zi pe alta. Acesta este doar începutul, cred însă specialiştii.

Ce urmează să se întâmple cu motorina

Motorina se îndreaptă spre noi majorări de preţuri la pompă, iar șoferii din Europa, aşadar şi din România, care folosesc mașini diesel vor fi mai afectați comparativ cu cei care au automobile pe benzină, arată o analiză realizată de Reuters.

Restricţiile cu privire la importurile de motorină din Rusia, impuse după invazia din Ucraina, au subminat statutul motorinei de alternativă ieftină la benzină, agravând o criză a costului vieţii în regiune.

Prețul la pompă al carburanților este în prezent cu 63% mai mare față de anul trecut în aceeași perioadă, printre motive fiind creșterea cotațiilor țițeiului, a cursului valutar, a costurilor de transport, dar și a altor costuri, iar în viitorul apropiat prețul carburanților va crește peste 11 lei/l la motorină și peste 10 lei/l la benzină, estimează Asociația Energia Inteligentă, într-o amplă analiză.

Care este motivul scumpirilor bruşte

În contextul efectelor cauzate de războiului din Ucraina și mai ales de sancțiunile impuse Federației Ruse, există și preocupări tot mai mari cu privire la posibilele riscuri de aprovizionare și exercită o presiune tot mai accentuată asupra sistemului logistic din UE .

Astfel, contextul din Marea Neagră și variantele de aprovizionare limitate la momentul actual sunt elemente care pot contribui la penurie de produse petroliere în viitor. În acest context extrem de complicat, o plafonare a prețurilor la combustibil ar determina limitarea acțiunilor realizate de către importatorii de țiței şi ar duce la o penurie de resurse, la nivel european.

Momentan Uniunea Europeană importă undeva la 45% petrol din Rusia. În România produce undeva la 30% din necesar, restul de 70% îl importăm, iar 20% din petrolul consumat la noi în ţară vine din Rusia.

Există state care ar accepta să se oprească importul de petrol din Rusia. Spre exemplu Germania ar fi de acord cu această măsură. Există însă şi state care sunt sceptice cu privire la această variantă, precum Austria, Ungaria, Italia sau Slovacia.

Urmăriți Impact.ro și pe