Cum se aleg Babele în martie. Tradiții pe care să le respecți între 1-9 martie

Cazacu Alexandru 01.03.2023, 10:30
Cum se aleg Babele în martie. Tradiții pe care să le respecți între 1-9 martie

În folclorul românesc, primele zile ale lunii martie mai sunt cunoscute sub denumirea de „Babe” sau „Zilele Babei Dochia”. Această tradiție are legătură cu cele mai schimbătoare zile din an, adică perioada 1 – 9 martie. De obicei, în acest interval condițiile meteorologice pot varia foarte mult, de la zile frumoase și însorite, până la zile cu ninsori și viscole. În continuare veți afla cum se aleg Babele în martie și de ce trebuie să facem acest lucru.

Cum se aleg Babele în martie. De ce zilele 1-9 martie sunt considerate „Zilele Babei Dochia”

Conform tradiției populare, Babele sunt zilele cuprinse în intervalul 1 – 9 martie. În trecut, oamenii erau de părere că aceste zile sunt cele mai schimbătoare de peste an. Dacă unele pot fi însorite și călduroase, altele pot veni cu ninsoare și chiar cu viscol.

De ce alegem Babele în luna martie? Ei bine, se pare că tradiția are o legătură strânsă cu legenda Babei Dochia, una dintre cele mai vechi legende din folclorul autohton. Unii sunt de părere că numele Dochiei ar venit de la Sfânta Muceniță Evdochia, care este sărbătorită la 1 martie.

Există mai multe legende care vorbesc de Baba Dochia. Aceasta era un fel de întruchipare a anului vechi, care era trebuia să se încheie și să moară. Se spune că Baba moare pe 9 martie, zi considerată a fi granița dintre sezonul rece și primăvară.

Se spune că în cele nouă zile, Baba Dochia își sfârșește călătoria pe munte alături de oile sale, pentru a „muri spre renaștere”. Potrivit legendelor, Dochia îmbrăca nouă cojoace și pornea pe munte cu turma sa de oi. În timp ce urca, zilele deveneau din ce în ce mai călduroase, așa că a fost nevoită să le dea jos rând pe rând, până a rămas fără nici unul. Apoi, un frig năprasnic a veni, iar Baba a înghețat pe loc, la fel și ca și oile sale.

Cum se aleg Babele în martie
Cum se aleg Babele în luna martie

Cum se aleg Babele

Tradiția populară spune că între 1 și 9 martie, femeile trebuie să își alegă câte o Babă, adică una din aceste zile. Evident, Baba poate fi aleasă și la întâmplare în această perioadă, însă trebuie să te decizi cu privire la această zi din timp.

De asemenea, data la care îți alegi Baba poate fi calculată și în funcție de ziua de naștere. De fapt, multe persoane aleg această variantă. Cum procedăm în această situație?

Ei bine, pentru persoanele născute în zilele de 1 – 9 este simplu. În schimb, cele care s-au născut pe 17, să zicem, Baba se va calcula: 1+7=8, adică pe 8 martie.

Dacă în ziua în care ți-ai ales Baba vremea este frumoasă, atunci anul va fi unul cu bucurii și noroc. Pe de altă parte, zilele întunecate și friguroase arată că anul va fi mai greu, cu supărări și ghinioane. Dacă în ziua aleasă ninge sau plouă, acesta este un semn de bogăție.

Tradiții și superstiții în Zilele Babei Dochia

După cum vă spuneam și anterior, Babele din martie reprezintă, în mod simbolic, confruntarea dintre vechiul și noul an, dintre sezonul rece și cel cald. În unele zone din România, „Zilele Babei Dochia” durează 12 zile.

În Maramureș există obiceiul ca în primele zile ale lui martie să se bată la uși. Asta pentru ca iarna să părăsească locuințele. În alte locuri din țară, oamenii bat pământul cu o ghioagă pentru a alunga gerul și vremea rea. Din cauza vremii schimbătoare, ardelenii numesc aceste zile „Vântoasele”.

În vremurile de mult trecute, ziua Babei Dochia (1 martie) era respectată cu sfințenie. Se credea că astfel anul va fi unul bogat, iar frigul nu va afecta recoltele. O vorbă din bătrâni spune că Baba Dochia deține puterea de a feri de înec și de îngrășa animalele din gospodărie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...