Cum scapi de efectului pufului de plop. Mulți români se confruntă cu această alergie

Beatrice Dumitru 24.05.2023, 22:34
Cum scapi de efectului pufului de plop. Mulți români se confruntă cu această alergie

Da la mijlocul lunii mai, puful de plop invadează majoritatea orașelor. Pe lângă faptul că acest fenomen creează un diconfort oamenilor, el este frecvent asociat cu alergiile sezoniere, dar putem scăpa de puful de plop. Ce putem fac epentru a scăpa de alegiile de sezon.

Cum poți scăpa de efectul pufului de plop

Rinita alergică este diagnosticată la aproximativ 20% din populația României, iar unul dintre factorii declanșatori ai acesteia este puful de plopi, prezent în lunile mai-iunie. Cauza principală a alergiilor este polenul arborelui de plop, care a fost asociat cu astmul bronșic și conjunctivita alergică.

Nu există o rețetă pentru a scăpa de neplăcerile provocate de puful de plop, care îți intră în ochi, în gură și poate cauza anumite iritații, dar evitarea ieșirilor în aer liber în intervalul 9-10 dimineața și purtarea unei măști de protecție care să ne acopere gura și nasul sunt metode eficiente pentru prevenirea alergiilor sezoniere.

Cum scapi de efectului pufului de plop. Mulți români se confruntă cu această alergie
Puful de plop apare la jumătatea lunii mai.

În intervalul de timp în care observăm de obicei puful de plopi, înflorește cea mai mare parte a ierburilor care generează polenul alergic. Orice specie are partea sa de vină”, ne atenționează Dr. Jeffrey Demain, director a Centrului de Astm, Alergologie și Imunologie din Alaska, SUA.

Cum se manifestă alergiile

Spre deosebire de alţi alergeni precum polenul, mucegaiul sau unele alimente, puful de plop e greu de evitat, pentru că se află, practic, peste tot și se manifestă prin simptome precum:

  • congestia nazală;
  • ochii lăcrimează;
  • ochii se pot umfla;
  • buzele se pot umfla;
  • apare tusea seacă;
  • iritarea gâtului;
  • apare respirația greoaie.

Plopul face parte dintr-un grup distinct al speciei Populus deltoides, care alături de arborele de bumbac și aspens provine din America de Nord. De fapt, genul Populus cuprinde în total între 30-40 de specii de plante ce înfloresc, fiind distribuite în mare parte în emisfera nordică și deloc în cea sudică a Globului.

Procesul de înflorire se petrece primăvara devreme, cu producerea polenului la fel de timpurie, dar care variază în funcție de regiune. În cazul acestei plante este obișnuită autopolenizarea, sau polenizarea cu propriul polen, fenomen care se petrece cu ajutorul vântului, și nu al insectelor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...