EXCLUSIV

Cum să te salvezi când plonjezi cu mașina în apă. Dan Dumitru te învață ce să faci în situații de criză. EXCLUSIV/ Partea a doua

Cristian Botez 17.02.2022, 15:54
Cum să te salvezi când plonjezi cu mașina în apă. Dan Dumitru te învață ce să faci în situații de criză. EXCLUSIV/ Partea a doua

Experiența lui Dan Dumitru este mult mai vastă decât arată în CV-ul pe care ni l-a trimis. Ne mai spune despre el:„Am ținut cursuri de close combat & military self defense la foarte multe Academii de Poliție, Unități militare de scafandri de luptă, cu Paza de coastă și Poliție Militară, precum și cu servicii de gărzi de corp, inclusiv în România, în Odesa, Kiev, Moscova, Sankt Petersburg, Helsinki, Tampere, Paris, Lyon, Madrid, Maroc, Milano, Bergamo, Roma, Sicilia, Palermo, Viena, Berlin, Londra, Belfast, Stockholm, Budapesta, Ankara, Dublin, Bruxelles, Barcelona. În luna mai a acestui an voi merge în Columbia, iar în iunie, în Camerun. Totodată sunt si promotorul Campionatului Internațional de Supraviețuire”, ne-a mai spus acesta.

Întâmplări de la cursurile de supraviețuire urbană. Un adolescent și-a salvat mama de la moarte după ce a făcut cursurile de supraviețuire.

Dan Dumitru are o sumedenie de amintiri de la cursurile sale. „La ora actuală am mândria că am 11 persoane adulte și un copil, un adolescent, care au salvat viețile unor semeni de-ai lor. Aceștia au salvat vieți datorită cursurilor mele. Povestea cu copilul este foarte, foarte interesantă. Mama lui, în casă, a pus, la un moment dat, mâna la un întrerupător care era defect, care era desprins din perete și s-a electrocutat. Copilul a observat că mama sa începuse să fie zgâlțâită serios și că nu se putea desprinde de fire și că țipa necontrolat de spaimă, de disperare.

Atunci, puștiu a luat o mătura și i-a dat puternic cu coada de lemn peste mână, făcând să întrerupă astfel contactul cu firele străbătute de curent electric. Este adevărat, în urma loviturii i-a rupt mâna, dar i-a salvat viața. Problema și durerea mea a fost că părintele copilului nu a înțeles că i-a salvat viața datorită cursurilor mele și atât m-a înjurat și m-a blestemat că am învățat copilul „să omoare”. Dar eu am fost și sunt mulțumit că băiatul a știut să aplice ce învățase de la mine, că și-a salvat mama. Restul chiar nu mai contează”.

Cum sa te salvezi cand plonjezi cu masina in apa
Cum sa te salvezi cand plonjezi cu masina in apa

Un cursant a salvat viața unui coleg de serviciu

„O altă întâmplare”, ne spune Dan Dumitru a fost la un curs de supraviețuire în caz de cutremur. Pe partea de prim ajutor am insistat cam o jumătate de zi. Au fost foarte multe persoane, în jur de două sute, două sute și ceva. Tăticul unui copil de vreo 16 ani, care asista la cursuri de pe margine, lucra de curând într-o companie multinațională. Întâmplarea face ca la două zile după terminarea cursurilor la care participa băiatul lui, el să fie pus în situația de a salva viața unui coleg de-al său, în timpul unei întâmplări dramatice. Ulterior a spus tuturor că a putut, că a fost în stare să-și salveze colegul după ce asistase de pe margine, ca spectator practic, la cursurile la care participase fiul său”.

Cum să te salvezi când plonjezi cu mașina în apă

Și instructorul specialist în supraviețuire urbană continuă cu poveștile sale adevărate, trăite de el sau de cursanții săi. „O poveste”, relatează Dan Dumitru, „cu impact semnificativ, spun eu, și care l-a marcat pe omul implicat, a fost în legătură cu un curs de-al meu despre ce trebuie să faci în momentul în care plonjezi cu mașina într-un râu, într-un lac sau o acumulare de apă. Ei bine, cu o zi înainte de acest curs, unul dintre cursanți, un om matur, a plonjat cu mașina în Dâmbovița, în apropiere de comuna Cățelu, zona Glina, după ce ațipise la volan. A doua zi a venit la curs și mi-a spus că dacă ar fi știut tot ce are de făcut într-o astfel de situație, așa cum prezentasem eu la curs, ar fi știut cum să acționeze ca să se salveze mai ușor. Pentru că omul chiar a crezut, la un moment dat, atunci când era prins în mașina scufundată în apă, că va muri.

Înconjurați de lupi

Și iată, îmi amintesc de o altă întâmplare cu prilejul unui curs de supraviețuire în condiții extreme. În timpul cursurilor, care se desfășurau pe mai multe zile, până la două săptămâni, eram nevoiți, de fapt acesta era programul de instruire, să campăm pe timp de noapte în zone sălbatice. Și dacă nu știam să ne organizăm bine puteam avea probleme. Într-un din nopți, de la unul din cursuri, ne-am trezit cu o haită de cinci lupi care se postaseră în fața noastră la o distanță de 10-12 metri. Erau în continuă mișcare, se mișcau stânga-dreapta și păreau să ne pândească, să prindă un moment propice în care să ne atace. Numai că toate măsurile de precauție pe care ni le-am luat au fost perfecte și niciun lup nu a îndrăznit să ne atace sau să dea semnalul de atac. Interesant că lupiii erau tenace, nu ne-au slăbit nicio clipă timp de câteva ore. Le puneam lanternele în ochi, dar degeaba, nu abandonau poziția. Nu se speriau. Am făcut zgomot în continuu, dar nu s-au speriat nici la asta. Abia la ivirea zorilor au plecat, pierzându-se în ceața dimineții.

Am mai avut, ca să continui cu exemplele, la cursurile de supraviețuire în caz de inundații, oameni, cursanți care nu știau deloc să înoate. În trei zile i-am învățat să și înoate și chiar să facă și scufundări”.

A instruit legionari francezi

Reporterul impact.ro este tentat să afle dacă Dan Dumitru a avut de-a face cu Legiunea Străină.  „Nu. Cu Legiunea Străină în mod direct, nu”, lămurește Dan Dumitru chestiunea. „Dar am instruit și certificat cinci foști militari din Legiune și un ofițer francez”.

Dar Dan Dumitru s-a confruntat și cu situații în care pericolul nu era natural, nu era vorba de stihiile naturii sau de ceva asemănător. A fost nevoit, în unele misiuni ale sale să înfrunte indivizi periculoși, interlopi, oameni înarmați, care nu s-ar fi dat în lături să-i ucidă pe cei care le stăteau în cale atunci când puneau la cale fărădelegi. ”Eram în cazinoul din Câmpina, la un moment dat”, povestește Dan Dumitru.

„Se juca, în acea seară, pe sume colosale. De milioane de euro. Am primit informația că doi rackeți intenționează să jefuiască acel cazino. Știam că vor avea armament și muniție de război asupra lor și că erau hotărâți ca în cazul în care cineva s-ar fi opus acțiunii lor, care nu s-ar fi supus ordinelor lor din timpul jafului, ar fi fost gata să tragă asupra lor, să ucidă. Pentru ei era important să pună mâna pe bani să fugă apoi, si să se facă nevăzuți. Eu am condus echipa care trebuie să-i anihileze. Totul a mers perfect. Sigur, am întâmpinat câteva probleme, dar, cum se spune, „am îndeplinit misiunea întocmai și la timp”. Pe scurt, i-am interceptat în trafic, am spart geamurile la mașina în care erau, i-am tras afară, i-am imobilizat și i-am încătușat. Nu au avut timp nici să pună mâna pe arme, deși aveau muniție de război pe țeavă. I-am predat Poliției”!.

Românii, tot mai interesați de tehnicile și mijloacele de supraviețuire

De când tensiunea dintre Rusia și Ucraina, cu implicarea tot mai accentuată a SUA și implicit a NATO,  internetul a fost fost asaltat de oamenii de rând, pe fondul sporirii temerii față de un război care i-ar putea afecta în modul cel mai direct, printr-o invazie terestră a oricăror trupe, chiar dacă această probabilitate este minimă, în căutare de învățăminte și soluții de a face față unor reale probleme care le-ar putea pune viața în pericol. Cele mai căutate au fost site-urile care prezintă modalități de a face față unor astfel de situații, dar și magazine online care vând produse necesare supraviețuirii în condiții extreme, produse necesare supraviețuirii urbane.

Iată, sintetizat, câteva din astfel de tehnici, care ar putea fi aplicate în natură. Sunt tehnici inspirate de experiența înaintașilor noștri, de generațiile care au fost mai apropiate de natură, de cei care au „făcut armata”, care au stagiul militar satisfăcut, în limbaj pur militar. Este știut că, în general, capacitatea umană de supraviețuire în natură, în sălbăticie, scade direct proporțional cu dezvoltarea tehnologiei. Puțini din generația tânără de acum mai știu să facă un foc în natură, chiar și dacă au la îndemână o brichetă, căci de chibrituri nu prea mai poate fi vorba. Rar vei întâlni un tânăr cu o cutie de chibrituri în buzunare. Tinerii din ziua de azi nici vorbă să recunoască, și nu doar în sălbăticie, ci chiar și în zone turistice, din vecinătatea localităților, soiuri de plante și copaci, și când vorbim de plante ne gândim la cele cu proprietăți curative, care pot înlocui, în situații specifice, medicamentele, de exemplu. În situația în care oamenii sunt smulși din mediul lor confortabil și protector, și mai grav, atunci când întreg mediul lor obișnuit este aruncat în aer de o situație de război, prin invazie terestră sau post bombardament, există câteva  tehnici de bază, care pot face diferența între supraviețuire și moarte.

Cele șase puncte de bază ale supraviețuirii

Cum sa te salvezi cand plonjezi cu masina in apa
Cum sa te salvezi cand plonjezi cu masina in apa

Toate acestea pot fi grupate în șase mari categorii care pot fi numite atitudine, adăpost, apă, aprinderea focului, alimente, ajutor. Să le luăm pe rând.

1. Atitudinea mentală poate face, în foarte multe situații, diferența între viață și moarte. Este știut că starea de panică împiedică formarea unui plan de supraviețuire și punerea acestuia în practică. Există o regulă a celor trei puncte, care odată pusă în aplicare, cu o atitudine pozitivă, optimist, poate da rezultate notabile.

Regula de prioritizare sau „planul celor trei” este de a învăța corpul să reziste TREI minute fără aer, TREI ore fără adăpost. Mai ales într-un mediu umed și friguros. Apoi, TREI zile fără apă și TREI săptămâni fără hrană.

2. Adăpostul. Adăpostul este absolut esențial pentru împiedicarea, pentru prevenirea hipotermiei. Un adăpost improvizat nu necesită, de regulă, abilități deosebite. De multe ori, doar o atitudine pozitivă. O grotă, o peșteră găsită la momentul oportun, poate constitui un adăpost bun. Pentru amenajarea unui adăpost trebuie ținut cont de locul ales, cât mai departe de locuri periculoase și cât mai aproape de o sursă de material. Lemn, pietre, resturi luate din clădiri mai mult sau mai puțin distruse.

Adăpostul trebuie bine izolat față de apă și de vânt. Trebuie, odată amenajat, să fie completat cu o sursă de căldură. Prin foc făcut și întreținut. Uneori se poate întâmpla ca singura sursă de încălzire să fie doar căldura trupului, care poate deveni factor caloric protector temporar, în situația în care este vorba de o familie sau grup de oameni în luptă pentru supraviețuire.

3. Apa. Apa este unul din cele mai importante elemente în planul de supraviețuire. Este ideal să avem mereu asupra noastră pastile de purificare a apei sau un recipient în care să fierbem apa pentru băut. De cele mai multe sursele de apă nu sunt sigure și pot conține agenți patogeni periculoși. Roua, apa de ploaie, apa din râurile înalte de munte sau cea rezultată din topirea zăpezii poate fi consumată, din fericire, fără probleme. De reținut că apa stătută este deosebit de periculoasă pentru organism.

4. Aprinderea focului. Aceasta  se poate face relativ ușor dacă avem la îndemână vată îmbibată în ceară sau vaselină,   chibrituri uscate și niște unelte de bază pentru cioplit lemne. În mod cert, un cuțit de supraviețuire cu amnar inserat în mâner este unealta ideală care nu trebuie să lipsească dintr-un kit de supraviețuire. De știut că aceste cuțite de supraviețuire funcționează în condiții extreme, în medii umede, de exemplu.

5. Alimentele. Sunt de preferat alimentele uscate, cele umede dezvoltând culturi de bacterii desoebit de periculoase pentru aparatul digestiv, putând să provoace îmbolnăviri grave, uneori fatale. Alimentele uscate și bogate în calorii nu trebuie să lipsească din rucsacul nimănui care s-a pregătit cât de cât pentru situații extreme. Cunoștințele de bază in domeniul plantelor comestibile pot fi de mare ajutor. Este recomandat să se consume doar plantele ce se știe sigur că nu conțin elemente toxice. Se poate supraviețui fără hrană timp de trei săptămâni. Pentru a evita îmbolnăvirile e indicat  să fie alese din mediul înconjurător doar rădăcini, frunze, flori si fructe sigure. Pot fi vânate animale mici, care trebuie fripte foarte bine la foc, în așa fel încât să existe siguranța că au fost distruși paraziții conținuți. Cu o minimă dotare, câțiva metri de gută, ață de pescuit și câteva cârlige, de dimensiuni diferite, masa de supraviețuire poate fi completată din apele, de preferință, curgătoare.

6. Ajutorul. Ajutorul și semnalizarea pentru ajutor pot fi vitale. Semnalizarea se poate face prin semnale cu fum, plasate strategic pe înălțimi, în așa fel încât să fie vizibile de la distanțe cât mai mari.  Se pot face, de asemenea, semnale cu oglinzi, care pot fi văzute, iarăși, de la distanțe mari. În noaptea cu lună sunt chiar mai eficiente decât semnalele luminoase de la lanterne.

Tehnicile de supraviețuire urbană sunt mult mai complexe decât cele prezentate aici și se aplică în funcție de situații reale. Multe dintre ele nu pot fi prezentate în acest cadru editorial întrucât sunt în afara legii. „Cum ar fi cum să pornești o mașină fără cheie  de contact, cum să deschizi o broască de ușă, un lacăt, cum să anihilezi un sistem electronic de închis uși. Cum să anihilezi un inamic cu obiecte aparent banale, inofensive”. Sunt vitale, însă, pentru supraviețuire, și sunt menite să mențină în viață un om, familia sa ori grupul pe care îl conduce într-o lume care a devenit brusc ostilă și sălbatică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cristian Botez
Este reporter special și corespondent Impact.ro, încă din iunie 2021. Pregătit pentru cele mai periculoase zone de război din lume, Cristian Botez s-a remarcat de-a lungul carierei sale prin...