Cum să scoți petele de vin roșu. Greșeala pe care nu trebuie să o faci

Ioana Bucur 06.01.2021, 12:10
Cum să scoți petele de vin roșu. Greșeala pe care nu trebuie să o faci

Află cum să scoți petele de vin roșu de pe haine sau orice alt tip de țesătură. Greșeala pe care o fac cei mai mulți, în acele momente de agitație, poate fi remediată cu câteva trucuri simple, ce funcționează de fiecare dată.

Cum să scoți petele de vin roșu

Există o regulă nescrisă ce spune că nu ar trebui niciodată să bei vin roșu atunci când porți haine albe. Motivul? Petele ce pot fi aproape imposibil de îndepărtat, dacă nu știi ce trebuie să faci, imediat după ce verși băutura pe ele.

Primul pas ce te ajută să scoți petele de vin roșu

Nu sta prea mult pe gânduri, întrebându-te cum sa scoți petele de vin roșu de pe haine, covoare sau alte țesături. Primele momente sunt esențiale când încerci să îndepărtezi urmele lăsate de băutura lui Bachus. Pentru asta, este recomandat să se folosească sifon sau apă minerală. Dacă pata apucă se se usuce, cel mai probabil, nu va mai ieși vreodată.

Al doilea pas constă în aplicarea unei soluții de detergent de vase și apă oxigenată, în proporție de unu la unu. Amestecă bine într-un bol, pune-o peste pată și lasă să acționeze. Pata va începe să dispară după doar câteva momente. După aproximativ o jumătate de oră, spălați hainele în mod obișnuit, folosind detergentul de rufe preferat. Atenție! Acest truc pentru scoaterea petelor de vin roșu este indicat doar în cazul țesăturilor albe, întrucât apa oxigenată poate acționa ca înălbitor.

Bicarbonatul de sodiu, un alt truc pentru îndepărtarea petelor încăpățânate
Bicarbonatul de sodiu, un alt truc pentru îndepărtarea petelor încăpățânate

Cum să scoți petele de vin roșu folosind apă clocotită sau oțet alb

Un alt truc ce te ajută să scoți petele de vin roșu este folosirea apei clocotite. Se umple un ibric cu apă de la chiuvetă și se lasă la foc până începe să fiarbă. Se ia haina pătată, se întinde materialul bine, apoi se toarnă apa clocotită peste zona afectată, de la o înălțime de 30 sau 40 de centimetri. Puneți apoi obiectul vestimentar în mașina de spălat, cu detergentul folosit în mod obișnuit, la un ciclu normal de spălare.

Oțetul alb are capacitatea de a neutraliza pigmenții mov și roșii din vinul roșu. Se pune puțin oțet direct pe pată, se adaugă detergent de vase și se freacă ușor. După câteva minute, clătiți bine în apă fierbinte.

Bicarbonatul de sodiu nu trebuie să lipsească din nicio casă

Din arsenalul trucurilor celor mai iscusite gospodine nu are cum să lipsească bicarbonatul de sodiu. Află cum să scoți petele de vin roșu folosind pulberea-minune. După ce se clătesc bine hainele în apă rece, se ia o cârpă uscată și curată cu care se absoarbe, cât se poate, vinul din țesătură. Mișcarea trebuie să fie una de tamponare, nu frecare, pentru a preveni întinderea petei. Se presară apoi bicarbonat de sodiu și se lasă să acționeze în jur de cinci minute. Se clătește bine în apă rece, apoi se repetă, folosind, de fiecare dată, o cârpă curată, până pata dispare complet.

Bicarbonatul de sodiu este cea mai bună soluție și pentru îndepărtarea petelor de vin roșu de pe covoare. Se ia excesul de licihid cu ajutorul cârpelor sau prosoapelor de hârtie. Se presară apoi o cantitate generoasă de bicarbonat sau de sare peste și se lasă să acționeze toată noaptea. A doua zi, se curăță totul cu un aspirator.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...