Ironia sorții: isteria carburanților în România s-a întâmplat în ziua în care prețul petrolului a scăzut cu 17%

Badea Violeta 09.03.2022, 23:49
Ironia sorții: isteria carburanților în România s-a întâmplat în ziua în care prețul petrolului a scăzut cu 17%

Traficul a fost paralizat astăzi, 9 martie, în mai multe județe din țară. Toată isteria s-a produs din cauza unui zvon apărut în mediul online conform căruia, prețurile la carburanți vor exploda în această noapte de 9 spre 10 martie. Astfel că, în această seară, mai multe benzinării din România au fost luate cu asalt de șoferii panicați. Culmea, tot haosul s-a produs chiar în ziua în care prețul petrolului a scăzut cu 17%!

Prețul petrolului scade cu 17%

După ce au avut parte de o sperietură zdravănă, românii și nu numai primesc o veste foarte bună! Se pare că prețul petrolului a scăzut astăzi, 9 martie, cu până la 17%, după informațiile părute în presă potrivit cărora Emiratele Arabe Unite şi Irak, membre ale OPEC, au precizat că vor susţine creşterea producţiei, compensând unele dintre întreruperile de aprovizionare cauzate de sancţiunile aplicate petrolului rusesc de către SUA, după invazia rușilor în Ucraina.

Țițeiul Brent a scăzut cu mai mult de 17%, adică 22 dolari. Deprecierea s-a produs în timpul unei vânzări puternice, înainte de a recupera o parte din el pentru a tranzacționa în scădere cu 17,16 dolari sau 13,4%, la 110,82 dolari pe baril.

Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington, Yousef Al Otaiba, a declarat astăzi, 9 martie, pentru postul de televiziune CNN că țara vrea să mărească producția de petrol și va încuraja cartelul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) să crească oferta.

„Noi favorizăm creșterile de producție și vom încuraja OPEC să ia în considerare niveluri mai ridicate de producție”, a declarat ambasadorul Yousuf Al Otaiba într-o declarație postată pe Twitter de Ambasada Emiratelor Arabe Unite la Washington.

Pretul petrolului scade cu 17%
Pretul petrolului scade cu 17%

Declarațiile lui Yousuf Al Otaiba au făcut ca prețul petrolului să scadă

La scurt timp după publicarea acestor declarații, prețul petrolului a scăzut brusc. Petrolul american a scăzut cu 12%, la 108 dolari pe baril. Țițeiul Brent, referința globală, a scăzut cu 13%, până la 112 dolari pe baril, conform CNN.

„Asta nu înseamnă nimic. Probabil că pot aduce pe piaţă aproximativ 800.000 de barili foarte repede, chiar imediat, ceea ce ne aduce la o şaptesprezecea parte din drumul parcurs în înlocuirea ofertei ruseşti”, a precizat Bob Yawger, director de contracte futures pe energie la Mizuho.

SUA au importat, anul trecut, în medie peste 20,4 milioane de barili de ţiţei şi produse rafinate pe lună din Rusia, circa 8% din importurile de combustibil lichid ale SUA, conform  Administraţiei pentru Informaţii în Domeniul Energiei.

Analistul Commerzbank Carsten Fritsch spunea, la un moment dat, că SUA ar avea capacitatea să compenseze întreruperea importurilor din Rusia cu propria sa producţie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...