Cum să ai grijă de Crăciuniță în mod corect. Așa va înflori toată iarna

Cătălina Burghelea 11.10.2021, 12:47
Cum să ai grijă de Crăciuniță în mod corect. Așa va înflori toată iarna

Poinsettia (denumirea botanică: Euphorbia pulcherrima) sau Crăciunița este una dintre cele mai comune plante de apartament, în sezonul sărbătorilor de iarnă. Originar din Mexic, „cactusul Crăciunului” înflorește în decembrie și ianuarie și este decorul suprem de Crăciun în casă, în afară de brad, desigur. Pentru ca floarea să fie încărcată cu flori toată iarna, trebuie să ții cont din timp de câțiva pași importanți.

Ce trebuie să știi despre îngrijirea Crăciuniței

Contrar credinței populare, Crăciunița nu este greu de îngrijit. Odată ce sărbătorile de iarnă au trecut, poinsettia poate fi îngrijită astfel încât să înflorească din nou anul următor.

Cea mai disponibilă plantă de poinsettia este roșie, dar crescătorii de Crăciunițe au lucrat din greu în ultimele decenii pentru crearea a peste 150 de soiuri diferite, inclusiv roz, portocalii, crem și albe. De fapt, poinsettia în nuanțe calde precum caisul, trandafirul sau somonul încântă casele încă din octombrie.

Este cea mai populară plantă de apartament

Probabil nu este o surpriză faptul că poinsettia roșie este cel mai bine vândută dintre toate, urmată de soiurile albe și crem. Cu petale în formă de stea, aceste flori au devenit cunoscute sub numele de Crăciunițe. Iată câteva sfaturi și cele mai bune practici pentru ca floarea ta preferată să reziste cât mai mult timp.

Crăciunița este una dintre cele mai populare plante de interior care decorează frumos casele noastre. Așa cum indică și numele, planta este căutată de mulți în preajma sărbătorilor de iarnă, datorită frunzelor sale roșii.

Florile Crăciuniței stau deschise puțin timp, din păcate, însă perioada de înflorire poate dura chiar și câteva săptămâni. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să ții cont de câteva aspecte extrem de importante.

Cum să îngrijești Crăciunița. Te poți bucura de ea tot anul

Deși nu este o plantă dificilă, „Cactusul Crăciunului” are nevoie să stea într-o cameră cu umezeală ridicată. Contrar a ceea ce ai putea crede, nu este indicat să ții această plantă într-un loc în care are contact direct cu razele soarelui, pentru perioade îndelungate. Seceta și căldura afectează planta, influențând în mod negativ potențialul de înflorire. În plus, Crăciunița are nevoie de perioade îndelungate de întuneric și frig înainte de a putea începe să înflorească.

Ce îi trebuie pentru a se dezvolta armonios

Planta specifică sărbătorilor de iarnă are nevoie de un sol de calitate, bogat în humus și alți nutrienți. De asemenea, îi mai trebuie o temperatură nici prea scăzută, nici prea ridicată, pentru a crește așa cum trebuie. O temperatură medie de 18 grade este indicată pentru Crăciuniță.

Secretul frunzelor viu colorate

Un alt secret al plantei este apa. Crăciunița iubește apa, așa că trebuie să te asiguri că pământul este umed în mod uniform, în timpul înfloririi. De asemenea, cactusul de Crăciun are nevoie de lumină, de aceea este recomandat să-l așezi la o fereastră orientată spre est, astfel încât să beneficieze de lumină moderată.

După perioada de înflorire, păstrează planta la rece (10 grade Celsius este ok), pentru a încuraja înflorirea sa. Potrivit specialiștilor, poți lăsa Crăciunița timp de 10 ore în lumină, respectiv 14 ore în întuneric. Repetă procesul timp de patru până la șase săptămâni, până ce înflorirea va începe din nou.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...