Cum recunoști un ou stricat – metode rapide pentru a testa ouăle expirate

Emanuela Pană 09.01.2021, 20:11

Ouăle fac parte din dieta noastră zilnică și reprezintă o sursă excelentă de proteine, la un preț convenabil. Totuși, păstrate în condiții improprii, ouăle pot deveni adevărate „incubatoare“ pentru bacterii. La fel și cele vechi, expirate. Așadar, când vine vorba de ouă, trebuie să fim foarte atenți pentru că pot provoca toxiinfecții alimentare extrem de periculoase. Cum recunoști un ou stricat? Află răspunsul în continuare.

Cum îți dai seama că un ou este stricat

Înainte de a le consuma, ar fi bine să te asiguri că ouăle mai sunt proaspete. Acest lucru este valabil în cazul tuturor alimentelor, care sunt perisabile mai ales în condiții de căldură. În cazul în care sunt vechi sau stricate, dacă sunt consumate, ouăle devin un adevărat pericol pentru sănătate.

Pentru a se păstra cât mai bine, ouăle trebuie depozitate la frigider, la o temperatură de cel mult 4 grade. Poate părea greu de crezut că ouăle sunt atât de sensibile, însă acestea pot fi consumate în siguranță înainte de expirarea termenului de maximum 30 de zile. Așadar, pe ouăle care au fost colectate în producție este indicat să pui întotdeauna data exactă.

Există mai multe modalități prin care poți afla dacă un ou este stricat sau nu, iar un prim test îl poți face chiar în magazin. Tot ce trebuie să faci este să agiți câteva ouă pentru a te asigura că ai ales o duzină sau un carton de ouă bune. Pune oul între degetul mare și arătător și agită-l. Dacă în interior conținutul nu se mișcă dintr-o parte în alta, înseamnă că oul este proaspăt. În schimb, dacă simți acest lucru, înseamnă că în ou a pătruns aer, iar acesta s-a învechit.

Acest truc întâmpină o mică problemă și anume: dacă și alte persoane au agitat ouăle înaintea noastră, atunci informația ar putea fi eronată, pentru că există posibilitatea ca gălbenușul să se fi desprins chiar dacă oul e proaspăt.

Citește și: Dieta cu ouă fierte. Cum slăbești 10 kilograme într-un timp record

Metode rapide pentru a testa ouăle expirate

Un al doilea test, pe care îl poți realiza acasă, este testul în apă. În cazul în care vrei să le fierbi, există o modalitate foarte simplă de a afla dacă oulăle sunt sau nu proaspete. Umple un vas de sticlă sau un borcan cu apă rece și scufundă oulăle.

Trucuri prin care recunoști dacă un ou este stricat sau nu
Trucuri prin care recunoști dacă un ou este stricat sau nu

Un ou proaspăt, care nu are mai mult de patru zile, va sta orizontal pe fundul recipientului. Ouăle proaspete sunt întotdeauna mai grele decât cele vechi. Dacă oul se scufundă și stă puțin ridicat, înseamnă că are în jur de o săptămână. După două sau trei săptămâni, oul se scufundă, însă poziția lui va fi verticală. Regula testului spune că un ou este cu atât mai vechi, cu cât capătă o poziție mai verticală. În cazul în care oul plutește, nici să nu te gândești să-l consumi. Mai mult ca sigur este stricat.

O altă metodă prin care îți poți da seama dacă un ou este bun pentru consum este testul formei. Tot ce trebuie să faci este să spargi oul într-o farfurie. Dacă oul nu se împrăștie prea tare, iar gălbenușul rămâne intact, înseamnă că oul este proaspăt. Dacă atât albușul, cât și gălbenușul se disipează pe toată farfuria, atunci ar fi mai bine să arunci oul.

Testul separării îți poate arăta și el dacă ouăle sunt sau nu proaspete. Acesta este extrem de util mai ales atunci când te-ai apucat să faci prăjituri. Separă albușul de gălbenuș folosind coaja ouălor sau chiar degetele. La fel ca în cazul de mai sus, ou proaspăt ar trebui să aibă un albuș suficient de ferm și un gălbenuș rezistent, care nu se spargă cu ușurință.

O informație interesantă spune că în gospodăria turcească oul era privit în lumina unei lumânări așezate în spatele lui, pentru a fi verificat. Dacă pe fundul oului se vedea un bănut mai întunecat, acesta era bun de pus sub cloșcă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...