Cum s-a răspândit informația că Grecia testează toți românii la graniță. O traducere greșită a fost de vină

Stan Filon 01.07.2021, 12:57
Cum s-a răspândit informația că Grecia testează toți românii la graniță. O traducere greșită a fost de vină

Românii au fost luați prin surprindere de o știre care spunea că toți oamenii care intră în Grecia vor fi testați împotriva coronavirusului, indiferent că sunt sau nu vaccinați. Sursa de informare a fost una foarte credibilă, așa că mulți dintre cei care se pregăteau să plece în vacanță au fost contrariați. Acum s-a aflat și motivul confuziei.

Cum s-a răspândit informația că Grecia testează toți românii la graniță

UPDATE: Ministerul de Externe anunță că ”dintr-o regretabilă eroare de traducere a Ambasadei României la Atena” a fost indusă greșit ideea că toți cetățenii care vor intra în Grecia vor fi testați. MAE precizează că traducătorul a fost dat afară.

Așadar, Ambasada României din Atena a transmis către Ministerul Externelor o informare care spunea că toți oamenii care intră în Grecia urmează să fie testați pentru coronavirus, fie că sunt sau nu vaccinați.

MAE a transmis mai departe cetățenilor români o atenționare prin care îi informa pe aceștia că la toate punctele de frontieră a fost introdusă obligativitatea testării a persoanelor care intră pe teritoriu Greciei.

Cum s-a raspandit informatia ca Grecia testeaza toti romanii la granita
Cum s-a raspandit informatia ca Grecia testeaza toti romanii la granita

Greșeală impardonabilă a angajaților de la Ambasada României la Atena

La câteva ore s-a aflat însă explicația pentru gafa impardonabilă. Mai exact, Ambasada României din Atena a tradus greșit un document oficial primit de la autoritățile din Grecia, așa că a transmis mai departe în țară o informație total greșită, potrivit unor surse citate de Digi 24. De aici și toată confuzia creată.

Ambasada Greciei la București s-a văzut nevoită să intervină și să anunțe că nu s-au schimbat condițiile de intare în țară, iar testarea este aleatorie. ”Testarea la punctele de trecere a graniței se va face aleatoriu, ca până acum”, au precizat reprezentanții Ambasadei Greciei pentru Digi24.

Grecia va avea din iulie baruri, restaurante, centre comerciale şi culturale „libere de coronavirus”. Aici vor avea acces exclusv persoanele vaccinate, a anunţat marţi guvernul de la Atena. În plus, anumite grupuri, precum personalul sanitar, vor fi obligate să se vaccineze pentru a accelara imunizarea populaţiei în faţa ameninţării variantei Delta. Până în prezent circa 47% din populaţia Greciei a fost vaccinată cel puţin cu o doză şi peste 36% cu schema completă.

Urmăriți Impact.ro și pe