EXCLUSIV

Cum putem combate insomnia cauzată de zilele caniculare? Specialist: „20-30 de minute de citit fac minuni”

Gabriela del Pupo 06.08.2022, 09:40
Cum putem combate insomnia cauzată de zilele caniculare? Specialist: „20-30 de minute de citit fac minuni”

Canicula nu ne afectează doar pe parcursul zilei ci și în timpul nopții. Specialiștii spun că dacă temperatura este prea ridicată poate apărea și insomnia. Experții recomandă o temperatura de 18-19 grade Celsius pentru dormitor și ne sfătuiesc să respectăm programul de somn în funcție de vârstă. Dacă un nou născut are nevoie de 14-17 ore de somn, un adult trebuie să doarmă 8-9 ore pe noapte pentru a evita problemele cu sănătatea care pot decurge din cauza insomniilor. Ce trebuie însă să facem înainte de a adormi? Câteva gesturi simple ne pot ajuta să scăpăm de un somn agitat sau chiar de insomnii.

De câte ore este necesar pentru ca organismul să se liniștească după o zi agitată?

Impact.ro a stat de vorbă cu psihologul Carmen Stanciu pentru a afla ce măsuri putem lua pentru a ne asigura că indiferent de temperaturile de afară sau de cât de agitați am fost în timpul zilei putem să avem parte de un somn de calitate. Nu trebuie să ne ancorăm în ideea că factorii externi sunt decisivi în a ne strica starea de spirit. Atât timp cât oferim organismului posibilitatea să se relaxeze vom putea învinge starea de insomnie.

„În dereglarea igienei somnului este implicată dereglarea hormonală, dacă adrenalina și cortizolul care sunt implicați în formarea stresului sunt ridicați corpul nostru este activat să nu mai producă melatonină, hormonul somnului. Acea stare de bine nu vine și corpul este agitat. Câteva sfaturi importante ar fi următoarele:

  • În primul rând să încercăm să nu depășim ora 23.30 -12.00 pentru că atunci se reglează, se produce melatonina.
  • La fel de important să nu facem seara sport, preferabil ar fi până în ora 20.00, după se dereglează iar hormonii aceștia liniștitori și se produce multă adrenalină.
  • Mesele copioase și mai ales pe căldură nu sunt deloc favorabile, chiar am putea mânca ultima dată la 19.30 – 20.00. Nerecomandabil iar este să mâncăm foarte multe fructe, crezând că sunt un ambient liniștitor al somnului, din contră se produce fructoză, care este responsabilă pentru o dereglare a glicemiei. Pancreasul produce noaptea insulină și este obosit, chiar dacă nu avem diabet, nu contează.
  • Un ceai plăcut, de valeriană, de tei, ajută foarte mult. La o temperatură a camerei, vara. Sunt și derivate foarte bune în farmacii.”

Un ceai de musetel poate asigura un somn linistit

Ce trebuie să facem din punct de vedere al influențării stării noastre de spirit pentru a adormi?

Un alt aspect important este ceea ce vedem înainte de a încerca să adormim. Indiferent de conținut, factorul vizual este extrem de important și poate influența starea de spirit ducând la un somn agitat. Este de preferat să renunțăm la a sta pe telefon sau în fața oricărui ecran, chiar dacă ceea ce vedem nu ne sperie sau ne dă falsa idee că ne relaxează.

„În general urmărim știri sau seriale sângeroase, care ne dereglează foarte mult. Acele imagini rămân întipărite în subconștientul nostru și somnul va fi dereglat. Cea mai bună recomandare nu sunt lucrurile acestea, laptop, televizor, chiar dacă filmele sunt desenele animate, ci sunt cărțile. Pentru un somn liniștitor

o jumătate de oră, 20 de minute de citit este extraordinar. Este cel mai bun medicament, chiar dacă nu este cea mai liniștită carte. Nu device-uri. Nu mai spun de o lumânărică, o baie, o muzică plăcută, un miros plăcut în cameră. Întunericul este foarte important, pentru că organismul se odihnește în întuneric, așa că acele măscuțe de ochi sunt total recomandate. Melatonina este un hormon al sănătății psihice alături de alții, endorfine, serotonină, dopamină etc. Despre certuri, agitații, stări conflictuale nu mai spun, pe acestea nu le putem controla.” a mai precizat specialistul.

Ca și în cazul altor afecțiuni un risc mai mare de insomnie îl au persoanele vulnerabile. Femeile care trec prin schimbările hormonale din timpul ciclului menstrual, în sarcină sau mai apoi, la menopauza. Persoanele peste 60 de ani mai ales când au afecțiuni cronice, persoanele expuse la stres continuu, dar și care nu au o rutina a somnului, serile haotice și neregulate pot creste riscul de apariție a insomniei, conform specialiștilor somnologi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...