Cum previi ca hainele să intre la apă. Pune acest ingredient în mașina de spălat

Cătălina Burghelea 19.11.2021, 13:00
Cum previi ca hainele să intre la apă. Pune acest ingredient în mașina de spălat

Bumbacul este o țesătură grozavă: versatilă, confortabilă, respirabilă și rezistentă. Dar, la fel ca multe materiale, în special cele naturale, este predispus la micșorare atunci când este spălat la temperaturi extreme sau stors în uscător. Din fericire, există câteva lucruri simple pe care le poți face, pentru a avea grijă de hainele tale. Deci, dacă te-ai întrebat cum să previi ca articolele de îmbrăcăminte să intre la apă, nu mai căuta.

Cum trebuie să speli hainele din bumbac

De ce se micșorează cămășile din bumbac? Majoritatea țesăturilor naturale intră la apă într-o anumită măsură din două motive: contracția fibrelor – răspunsul natural al fibrelor vegetale la căldură – și contracția țesăturii, consecința tensiunii aplicate firului și țesăturii în timpul fabricării. Aceasta dispare odată cu spălarea și uscarea, provocând micșorarea hainelor.

Deci, bumbacul se micșorează la spălare? La prima spălare da, cu excepția cazului în care speli manual în apă rece și usuci în aer liber. Dar nu îți face griji: există câteva modalități simple de a minimiza impactul spălării și uscării asupra țesăturii.

Trucul prin care nu mai intră la apă

Poți să previi micșorarea hainelor din bumbac, dacă le speli la mână. Deci, pentru articolele de îmbrăcăminte pe care vrei să le ai impecabile mai mult timp, cea mai simplă soluție este fie să le speli manual în apă rece și să le usuci la aer, fie să le duci la curățătorie chimică. Verifică întotdeauna eticheta hainelor și urmează instrucțiunile pentru cele mai bune rezultate.

Utilizează mereu un detergent special destinat spălării hainelor din bumbac. Dizolvă-l în apă rece sau călduță și scufundă îmbrăcămintea în acest amestec. Urmează întotdeauna instrucțiunile producătorului și testează mai întâi pe o zonă mică.

Apoi clătește bine, din nou în apă rece sau călduță. Nu stoarce sau răsuci materialul, deoarece acest lucru îi va afecta forma. Un alt sfat este să usuci afară hainele, în lumina indirectă a soarelui, undeva unde aerul poate circula. Totodată, utilizează umerașe, ca să păstrezi forma inițială a hainelor.

Cat detergent se pune in masina de spalat

Hainele din bumbac necesită o atenție specială

Dacă nu ai timp să speli la mână articolele din bumbac, majoritatea mașinilor de spălat rufe au setări care te vor ajuta să previi micșorarea lor. Folosește un detergent destinat articolelor delicate. Setează mașina de spălat la 30 de grade și selectează un program ușor.

Utilizează un balsam pentru țesături, pentru a minimiza frecarea. De ce bumbacul se contractă mai puțin atunci când este spălat cu un balsam de bună calitate ? Balsamurile pentru țesături netezesc fibrele hainelor, ceea ce înseamnă că pot ajuta la reducerea frecării în mașina de spălat, una dintre principalele cauze ale micșorării bumbacului.

Puțină lume știe asta

Spală hainele și scoate-le din mașina de spălat. Scutură-le bine și întinde-le afară, la aer sau alege un loc în lumina indirectă a soarelui, într-o cameră în care aerul poate circula.

Felul în care îți speli hainele influențează modul în care se vor stoarce în uscător. Ca și mai sus, un balsam pentru țesături va ajuta la netezirea fibrelor articolelor din bumbac și la minimizarea frecării în uscător, precum și în mașina de spălat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...