Foarte mulți dintre români nu concep să intre în anotimpul rece fără câteva sticle sau borcane de bulion de roșii. Românii preferă bulionul de roșii făcut de ei, în casă, pentru că nu pun în el consevanți sau alte substanțe care ar putea fi nocive pentru ei și familiile lor.
Cum prepari cel mai bun bulion de roşii pentru tine și familia ta. Secretul unui bulion bun de roșii constă în cât se lasă acesta la fiert.
Pentru bulion, pastă şi suc de roşii se vor folosi roşiile cele mai mari şi cele mai cărnoase. Acestea se spală bine, se curăţă de cotor, cicatrici, iar cele foarte mari se taie bucăţi. Apoi, roşiile se dau la mașina de tocat, prin maşina specială care separă coaja şi seminţele de pulpă. Puteţi folosi la fel de bine și una manuală sau, şi mai comod, una conectată la un robot de bucătărie.
Pulpa obţinută după trecerea roşiilor prin maşina de separare a pieliţei şi seminţelor se așează într-un vas. Vasul cu pulpă se acoperă şi se lasă la temperatura camerei 8-10 ore.
De asemenea, mare atenție, vasul cu pulpa de roșii nu se lasă în niciun caz la soare, la căldură prea mare ori să treacă mai mult de 12 ore până începeți să fierbeţi conţinutul. Altfel, acesta va începe să fermenteze.
În acest timp pulpa de roșii se va aduna la suparafața vasului, iar la fund se va lăsa apa. Acea apă de la fundul vasului va trebui trasă cu ajutorul unui furtun. După ce s-a scos cantitatea de apă dorită, vasul se pune la fiert, nu înainte de a se săra și condimenta. Astfel, pulpa de roșii va fi lăsată să dea în clocot timp de 30 de minute, nu mai mult.
Întotdeauna folosim pentru păstrarea bulionului borcane curate, cu capace care închid bine, neruginite.
Pasta de roșii se toarnă fierbinte în borcane și, atenţie, borcanele trebuie aşezate pe o tavă de metal, altfel acestea se vor crăpa.
Nu în ultimul rând, borcanele cu bulion se închid strângându-se bine capacul şi se sterilizează lăsându-se 1 oră la cuptor, la temperatura de aproximativ 100 de grade Celsius