Cum prăjești corect cartofii, de fapt. Așa nu vor fi îmbibați în ulei

Cătălina Burghelea 14.12.2021, 13:56
Cum prăjești corect cartofii, de fapt. Așa nu vor fi îmbibați în ulei

Cartofii prăjiți sunt un fel de mâncare adorat de multă lume. Oricât de tare ai vrea să nu guști dintr-o porție de cartofi rumeniți în ulei, care miros apetisant, știi bine că îi vei mânca pe toți. În fața acestei garnituri pentru friptură pălesc toate dietele din lume, nu-i așa? Delicioși și prăjiți, crocanți la exterior și moi în interior, cartofii făcuți în ulei sunt, de departe, una dintre cele mai râvnite mâncăruri din lume. Cartofii sunt o garnitură versatilă, cu un gust la fel de delicios ca cel al ouălor și cârnaților. Însă, nu toți știu cum trebuie gătiți, de fapt.

Secretul celor mai buni cartofi prăjiți a fost aflat

Aparent, prăjirea cartofilor nu pare un lucru dificil de făcut. Ceea ce lumea nu știe este că felul nostru preferat de mâncare ascunde un mare secret. Doar așa vor ieși super buni, gustoși, fără să fie îmbibați în ulei. Există câteva trucuri pentru ca ei să iasă crocanți la exterior și pufoși la interior.

Cartofii prăjiți în mult ulei nu sunt deloc o alegere sănătoasă. Și nici apetisantă. Nu cred că îți place să ai degetele unsuroase de la prăjirea lor în prea multă grăsime, mai ales dacă mănânci la birou și nu trebuie să-ți murdărești hainele sau biroul. Deși cartofii preprați în acest fel sunt gustoși, există o altă metodă, mult mai sănătoasă, prin care poți obține cartofi crocanți. Iată o variantă simplă și delicioasă, de care să ții cont data viitoare când îți este poftă de cartofi prăjiți.

Care este cel mai bun ulei pentru prajit cartofii. Surpriza e cu adevarat uriasa
Cartofi prajiti condimentati

Vei adora acest truc simplu și eficient. Adio, cartofi îmbibați în ulei!

Înainte de a te apuca de curățarea cartofilor, acordă importanță soiului ales. Evită cartofii albi, deoarece au mult amidon, fiind potriviți pentru piure. În schimb, optează pentru cei roșii. Întrucât au mai puțin amidon, cartofii roșii se vor rumeni frumos în tigaie.

Taie cartofii în feliuțe subțiri și pune-i la foc mic, vreo 10 minute, până când apa ajunge la punctul de fierbere. Aruncă apa, ia maximum două linguri de ulei de măsline, câteva mirodenii după preferințe – piper, sare, diferite condimente – amestecă-le și presară cartofii. După care introdu cartofii la cuptorul preîncălzit, la o temperatură de aproximativ 190 grade, timp de vreo 20 de minute. Vei vedea că sunt la fel de gustoși precum cei prăjiți în mult ulei. După ce încerci acest truc, nu te vei mai întoarce la cartofii îmbibați în ulei.

Metodă folosită de cei din HoReCa

O altă tehnică pentru cartofii prăjiți perfect constă în setarea temperaturii la care vrei să îi gătești. Este un truc fabulos pe care îl folosesc cei din HoReCa. Astfel, toarnă ulei în friteuză, setează temperatura la 170, până la 190 de grade Celsius, abia apoi adaugă feliile de cartofi pai. Gustul va fi o experiență de neuitat!

La final, scoate cartofii prăjiți cu o spatulă și așază-i pe prosoape de hârtie, pentru a scăpa de excesul de ulei. Deși foarte multe gospodine folosesc tigaia pentru prăjirea cartofilor în ulei, friteuza este mult mai la îndemână și scutește din timpul petrecut în bucătărie.

Urmăriți Impact.ro și pe