Cum poți să verifici dacă blocul în care locuiești rezistă la cutremur. Metoda e la îndemâna tuturor

Beatrice Dumitru 11.02.2023, 13:11
Cum poți să verifici dacă blocul în care locuiești rezistă la cutremur. Metoda e la îndemâna tuturor

Cutremurul devastator din Turcia a readus în prima plan problema legată de cât de rezistente sunt blocurile din România în cazul unui seism mai mare. Multe persoane s-au întrebat dacă locuiențele lor sunt sigure într-o astfel de situație. Un specialist a spus cum se poate verifica dacă blocul în care locuiești rezistă la cutremur, iar metoda este la îndemâna tuturor.

Cum poți să verifici dacă blocul rezistă la cutremur

Normele tehnice de proiectare și execuție a clădirilor din România sunt superioare celor din Turcia, dar există și la noi dezvoltatori care mai încalcă aceste reglementări Pentru cei care doresc să-și cumpere o locuință, există câteva soluții pentru a verifica cât de rezistentă este clădirea în cazul unui cutremur.

Atunci când achiziționează un apartament, clientul trebuie să-i ceară dezvoltatorului cel mai important document. Este vorba despre cartea tehnică a imobilului, care conține toate datele referitoare la proiectarea și construcția clădirii, a  precizat Mihai Pavel, inginer proiectant în domeniul construcțiilor civile, specializat în Inginerie Seismică la institutul international de profil din Tsukuba, Japonia, și director tehnic al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS).

Cum poți să verifici dacă blocul în care locuiești rezistă la cutremur. Metoda e la îndemâna tuturor
Constucțiile noi trebuie să aibă carte tehnică.

În principiu, vorbind de sistemul calității în construcții, orice construcție proiectată și executată corect, precum și toate documentele care au stat la baza proiectării și execuției trebuie să regăsească într-un material unic – cartea tehnică a construcției. Cum e cartea de identitate a mașinii. Ea, fără doar și poate, este obligatoriu să existe, în special la o casă nouă. Casele vechi, într-adevăr, nu prea au cărți tehnice, din diverse motive. Dar casele făcute astăzi (…) este imposibil să nu aibă carte tehnică, iar cumpărătorul ar trebui să o solicite în mod obligatoriu de la dezvoltator”, a declarat Mihai Pavel, pentru Pro Tv.

Ce trebuie verificat în cartea tehnică a imobilului

Specialistul a mai precizat că sunt unii parametri pe care îi poate verifica și cumpărătorul, dar recomandabil ar fi ca cei care își cumpără un apartament nou să apeleze la un specialist pentru a verifica cartea tehnică a unui imobil. Acesta poate să fie un expert tehnic, verificator de proiect, inginer sau chiar o persoană care are pregătire în domeniul ingineriei sau al arhitecturii.

În primul rând, ne uităm dacă există piesele legale, dacă există autorizație de construire, recepția clădirii. După aceea, dacă există proiectul de rezistență, care trebuie să fie complet, adică să aibă toate planșele, nu să fie parțial, doar pentru autorizarea de construire, și proiectul tehnic de execuție”, a adăugat Mihai Pavel.

Inginerul atrage atenția că, mai ales în cazul construcțiilor ridicate în regie proprie, documentația este adesea parțială și insuficientă, ceea ce face și mai importantă apelarea la un specialist.

„Există laboratoare, există specialiști, există aparate în ziua de astăzi cu care se poate verifica calitatea materialelor puse în operă, se poate verifica modul de armare, grosimea peretelui” spune Pavel, care atrage însă atenția că datele trebuie interpretate de un specialist, pentru a oferi o imagine relevantă asupra situației clădirii”, a spus inginerul Mihai Pavel.

Trei sferturi din populația României ar avea de suferit dacă ar avea loc un cutremur de cel puțin 7,4 grade pe scara Richter, precum cel din 1977, potrivit Planului național de management al riscurilor de dezastre din 2022 al IGSU. Specialiștii estimează că ar fi peste 42.000 de morți, 300.000 de răniți, peste 850 de kilometri de infrastructură de transport ar fi distrusă și pierderi materiale de peste 25 de miliarde de euro.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...