Cât de pregătită este România pentru un cutremur sever. Obiectele speciale depozitate în fiecare județ al țării

Beatrice Dumitru 08.02.2023, 21:19
Cât de pregătită este România pentru un cutremur sever. Obiectele speciale depozitate în fiecare județ al țării

Cutremurul devastator din Turcia a readus în prim plan discuția despre posibilitatea ca România să fie lovită în viitor de un seism, dar și despre situația precară în care se află unele clădiri, mai ales în București. Ministrul de Interne Lucian Bode a vorbit despre cât de pregătită este țara noastră pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, mai ales în cazul unui cutremur.

Cât de pregătită ar fi România în cazul unui cutremur

Turcia a fost zguduită de un cutremur de 7,8 grade, resimțit până în Siria. Peste 11.000 de persoane au murit în cele două țări vecine, zeci de mii au fost rănite, iar mii de clădiri s-au părbușit. Tragedia a adus din nou în discuție felul în care România s-ar descurca în cazul unor situații de urgență, cum ar fi un cutremur, și cât de pregătită este.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că România este „mai pregătită” pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor și a subliniat că fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de căutare salvare, formate din 25 de persoane.

Cât de pregătită este România pentru un cutremur sever. Obiectele speciale depozitate în fiecare județ al țării
Cel mai grav cutremur din România a fost cel din nmartie 1977.

Prin fondurile europene accesate de structurile de coordonare ale DSU de aproape un miliard de euro, care constau în achiziţionarea diverselor echipamente şi autospeciale de intervenţie, avioane, elicoptere, dar şi implicarea în module de pregătire a personalului, iată că ţara noastră este mai pregătită în a face faţă unor astfel de situaţii de urgenţă majore. Şi când spun mai pregătită, de exemplu, spun că fiecare judeţ din ţară deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane de căutare salvare, cu personal specializat RO-USAR certificat astfel echipele medicale SMURD pregătite pentru intervenţii speciale în situaţii de urgenţă în orice moment”, a afirmat Lucian Bode, la începutul şedinţei de Guvern.

Scenariul în cazul unui cutremur puternic în România

Trei sferturi din populația României ar avea de suferit, dacă ar veni un cutremur de cel puțin 7,4 grade pe scara Richter, precum celdin 1977, potrivit Planului național de management al riscurilor de dezastre din 2022 al IGSU. Specialiștii estimează că ar fi peste 42.000 de morți, 300.000 de răniți, peste 850 de kilometri de infrastructură de transport ar fi distrusă și pierderi materiale de peste 25 de miliarde de euro.

Bucureștiul este unul dintre primele orașe din lume ca vulnerabilitate la risc seismic. România a reabilitat doar 28 de clădiri în 11 ani.

Cel mai grav cutremur din România a fost cel din martie 1977, care a avut 7,4 grade pe Richter. Atunci, au murit peste 1.500 de oameni, aproape 1.400 dintre ei doar în Capitală, în timp ce alți peste 11.300 au fost răniți. Un alt seism care a lovit țara noastră a fost cel de pe data de 26 octombrie 1802, produs la o adâncime estimată de 150 de kilometri. „Cutremurul cel mare”, așa cum a fost denumit, a avut o magnitudine de 7,9 grade, unda de șoc afectând o mare arie din Europa și s-a resimțit de la Moscova și Sankt Petersburg până în Istanbul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...