Cum poți să-ți dai seama cât de cald va fi în luna iulie. Ce spune tradiția din popor

Badea Violeta 30.06.2021, 19:14
Cum poți să-ți dai seama cât de cald va fi în luna iulie. Ce spune tradiția din popor

Cele douăsprezece luni ale anului poartă fiecare numele pe care le cunoaștem, dar acestea mai au și alte denumiri provenite din tradiția populară. Fiecare dintre ele au luat naștere din legătura autentică a omului cu ritmurile repetabile ale naturii. Sătenii se orientau după aceste denumiri și își organizau ocupațiile preponderent agricole. Iată cum poți să-ți dai seama cât de cald va fi în luna iulie. Ce spune tradiția din popor.

Cum poți să-ți dai seama cât de cald va fi în luna iulie

În tradiția noastră populară, cele douăsprezece luni ale anului au primit câte o denumire care ascunde o poveste interesantă. În urmă cu zeci de ani, unii oameni asociau lunile anului cu o activitate, precum: arat, secerat, semănat, prășit, culesul fructelor, al cerealelor sau al legumelor. Alții își aminteau de o anumită tradiție sau sărbătoare.

De asemenea, cei care locuiau la sate erau foarte interesați de fenomenele meteo, deoarece majoritatea se ocupau cu agricultura. În popor se spune că lunile anului sunt „cei 12 fii ai anului” sau ramurile unui copac foarte bătrân.

Cum poti sa-ti dai seama cat de cald va fi in luna iulie
Cum poti sa-ti dai seama cat de cald va fi in luna iulie

Ce spune tradiția din popor

  • Ianuarie (Gerar)

Ianuarie sau „Gerar” este luna care anunță că în perioada următoare se va răci și se va instala gerul. Cea de-a doua denumire se referă la temperaturile scăzute ale anotimpului de iarnă. Conformt tradiției, dacă nu e ger în ianuarie, atunci frigul își va face simțită prezența în martie sau aprilie.

  • Februarie (Făurar)

Tradiția spune că această lună aduce geruri și viscole mari. Oamenii credeau că în februarie, două săptămâni îngheață tot, iar în următoarele două natura revine la viață. Se numește „Făurar”, deoarece oamenii începeau pregătirile pentru muncile agricole.

  • Martie (Mart)

Această lună anunță sosirea primăverii. Temperaturile cresc și încep muncile pământului. Tot în această lună sunt și zilele Babelor, tradiție ce amintește de lupta dintre iarnă și primavară, dintre bine și rău.

  • Aprilie (Prier)

Această lună are vremea schimbătoare, iar oamenii trebuie să-și protejeze plantele și animalele mici. În aprilie nu se știe când e frig și când cresc temperaturile.

  • Mai (Florar)

Mai este considerată luna tuturor plantelor. Natura reînvie la viață, frunzele înverzesc și fac flori multicolore, iar pădurile și livezile au o frumusețe aparte.

  • Iunie (Cireșar)

Este luna cireșelor. Oamenii se bucură de diferite fructe și se pregătesc să prepare cele mai bune dulcețuri și gemuri de casă.

  • Iulie (Cuptor)

Oamenii spuneau că pe cat de frig e în vremea lui „Făurar”, pe atât de cald va fi în luna lui cuptor.

  • August (Gustar)

Sătenii se bucură de tot felul de legume, fructe și recolte de toate felurile.

  • Septembrie (Răpciune)

Apare toamna, iar vremea e schimbătoare. Oamenii credeau că dacă tună în această lună va ninge foarte mult în luna lui „Făurar”,dar dacă în septembrie înfloresc scaieții, atunci toamna va fi lungă.

  • Octombrie (Brumărel)

„Brumărel” era cel care aduce iarna ce bate la ușă. În acesă lună cade bruma, iar vântul bate cu multă putere.

  • Noiembrie (Brumar)

Tradiția spune iarna va fi foarte grea dacă plouă măruntîn această lună. De Sf. Andrei se pun la încolțit pentru a vedea cum va fi anul ce vine.

  • Decembrie (Undrea)

Aceasta este cea mai bogată și frumoasă lună a anului, deoarece sunt foarte multe sărbători creștinești și toți oamenii se bucură de momentul magic al Crăciunului. Tradiția spune că dacă în această lună e ger, atunci anul va fi bogat, iar dacă e zapadă, atunci va ploua în timpul lui „Ciresar”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...