Cum poţi să faci bani din frunzele căzute din copaci. E cea mai tare idee de afacere

Stan Filon 11.11.2021, 08:18
Cum poţi să faci bani din frunzele căzute din copaci. E cea mai tare idee de afacere

Toamna este anotimpul perfect pentru o afacere pusă pe picioare la Oradea, iar motivul este unul simplu. Frunzele căzute din copaci reprezintă principalul ingredient al afacerii firmei respective, care strânge câte 200 de tone de frunze în fiecare toamnă.

Cum se fac bani din frunzele căzute din copaci

O firmă din Oradea face afaceri cu frunze căzute din cei peste un milion de copaci din oraș. Fiecare copac din oraș reprezintă o sursă de venit pentru firma respectivă. Frunzele, crengile, iarba ajung la halda ecologică de deșeuri unde sunt transformate în îngrăşământ sau pământ de flori.

Eco Bihor folosește niște aspiratoare imense, cu care curăță frunzele din oraș. În fiecare toamnă, firma respectivă strânge 200 de tone de frunze și de resturi vegetale. Frunzele sunt strânse în grămezi, apoi sunt aspirat de aspiratoare imense.

Cum se fac bani din frunzele cazute din copaci
Cum se fac bani din frunzele cazute din copaci

Cum se transformă frunzele în pământ de flori

”În fiecare an, începând cu luna octombrie, adunăm, colectăm şi transportăm deşeurile vegetale. Frunzele sunt duse pe un platou la marginea oraşului, iar de aici începe drumul spre transformarea în pământ de flori.

Se face o sortare prealabilă manual, după care intră la un utilaj, tocător îl numim noi. După acest proces, ele se aşează în prisme cu ajutorul altui utilaj. După luni de zile de macerare, obţinem un produs stabilizat din acel compost”, a declarat Florin Got, director tehnica.

Frunzele ajung la halda de compostare. Sunt tocate și aranjate în șiruri, iar apoi aerisite cu utilaje speciale. Frunzele tocate  rămân acolo pentru 6 luni, la fermentat. Sunt apoi amestecate cu turbă, humus, argilă și nisip. Astfel se face pământul de flori. Este 100% ecologic, iar florile îl adoră.

Staţia de realizare a compostului a costat 2,15 milioane de lei, jumătate din bani fiind obţinuţi de Eco Bihor de la Administraţia Fondului de Mediu.

Din 10 kilograme de frunze uscate se obțin aproximativ şase kilograme de pământ flori ce este ambalat apoi la saci și se vând cu 16 lei. Profitul firmei respective este de aproximativ 10.000 de euro. Chiar dacă suma nu este una foarte mare, conducerea este mulțumită, deoarece materia primă este obținută gratuit, iar procesul de transformare al frunzelor nu este unul costisitor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...