Povestea celei mai de succes afaceri dulci din Brașov. Cum a reușit „Domnul Luado” să facă cele mai bune praline

Elena Avramescu 08.11.2021, 10:51
Povestea celei mai de succes afaceri dulci din Brașov. Cum a reușit „Domnul Luado” să facă cele mai bune praline

Este vorba despre Dorian Lungu, care încă de când era copil și-a făcut o promisiune, spunând că pe viitor va face ciocolată. Iar acum, la 48 de ani, are cele mai bune praline din Braşov, fiind recunoscut pe stradă de copii care îl numesc „Domnul Luado”.

Cum a reușit „Domnul Luado” să facă cele mai bune praline din Brașov

Pe scurt, povestea începe de când eram copil. Mama făcea ciocolată de casă – şi acum face, în aceeaşi tavă de atunci, pe care o are şi acum – dar, pe vremea aceea, făcea de două ori pe an, pentru că aşa reuşea să strângă ingredientele necesare (cum totul era la raţie pe atunci, în acest caz, untul). Când aveam 7 ani, a făcut ciocolată în preajma Crăciunului şi a lăsat-o să se răcească pe hol, cum făcea de obicei, pentru că aveam un mozaic ce păstra temperaturile joase.

O cam ascundea de noi, pentru că din ea făcea bomboane de pom şi, dacă o găseam, „rădeam” jumătate de tavă şi nu mai aveam bomboane de pom. În anul acela am găsit-o, am mâncat-o împreună cu fratele meu şi nu am mai dormit noaptea. Dimineaţa, mama ne-a certat, m-am dus în camera mea, am plâns şi mi-am promis că o să fac eu singur ciocolată când o să cresc, și-a început povestea Dorian Lungu, potrivit Adevărul.

Cum a reusit Domnul Luado sa faca cele mai bune praline din Brasov
Dorian Lungu

După ce anii au trecut, Dorian Lungu a ajuns să aibă tangențe în alte domenii de activitate, devenind inginer după ce a absolvit secţia de Mecatronică.

Am început cu voluntariatul la asociaţiile non-guvernamentale, câţiva ani de zile buni. După aceea am fost la Consiliul Europei şi m-am autorizat ca trainer, apoi m-am specializat pe învăţare interculturală. La facultate am absolvit secţia de Mecatronică, deci am fost inginer.

Apoi, am făcut o specializare pe Management, la David Ogilvy, un master, iar apoi am făcut o specializare pe Diplomaţie, pentru că începuse să-mi placă, a spus Dorian Lungu.

Datorită studiilor sale, a reușit să îşi facă prieteni în mai multe ţări, mai ales în Belgia, ţara fiind cunoscută pentru calitatea ciocolatei.

Aveam un amic belgian care e doctor. Ştia că îmi place ciocolata şi, la un moment dat, mi-a adus nişte praline din Belgia şi atunci am văzut diferenţa între ce mâncam eu şi ce înseamnă ciocolata adevărată. M-a chemat în Belgia pentru că avea un prieten în vârstă şi urma să-şi desfiinţeze ciocolateria şi mi-a spus că aş putea învăţa tainele meseriei de la el.

N-am avut atunci bani să merg, pentru că era scump biletul de avion, însă omul care şi-a desfiinţat ciocolateria mi-a trimis o carte, două forme şi o mică unitate de topire a ciocolatei, pe care le am şi acum, a mai spus Dorian.

Din fericire, afacerea a început să meargă foarte bine iar, în prezent, există trei magazine în Braşov. Însă prietenii voiau şi ceva „gen pâine”, astfel că Dorian a mers tocmai în Franţa pentru a învăţa cum se face un ecler tradiţional.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...