Cum poți deveni taximetrist. Cât durează cursurile și ce teste trebuie să susții pentru a obține atestatul

Cazacu Alexandru 09.01.2023, 16:55
Cum poți deveni taximetrist. Cât durează cursurile și ce teste trebuie să susții pentru a obține atestatul

Dacă îți place să conduci și vrei să fii propriul tău angajat, poți foarte ușor să faci acest lucru optând pentru o carieră ca șofer de taxi. Totuși, trebuie să afli că taximetria nu este chiar atât de ușoară precum pare, însă are și multe beneficii. Cum poți deveni taximetrist și ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a efectua transport de persoane în regim de taxi, îți spunem noi în continuare.

Cum poți deveni taximetrist

Dacă ți-ai propus să faci o carieră ca șofer de taxi, înainte de toate, trebuie să afli că, pentru a transporta persoane în regim de taxi sau în regim de închiriere, este necesar să îndeplinești mai multe condiții. Toate acestea sunt prevăzute la art. 26 alin. (1) din Legea nr. 38/2003.

Printre altele, pentru a putea efectua transport de persoane în regim de taxi pe teritoriul României, trebuie să ai 21 de ani împliniți. De asemenea, este necesar să fi obținut permisul de conducere (categoria B) de cel puțin doi ani.

Vezi și Cum poți să te angajezi în Poliție, fără să fi absolvit Academia de Poliție ori Școala de Subofițeri

Cum poți deveni taximetrist? Ei bine, dacă îndeplinești condițiile de mai sus, află că trebuie să ai și un cazier auto curat, fără antecedente penale. Totodată, trebuie să fii apt din punct de vedere medical pentru un astfel de job.

Ce trebuie să faci pentru a obține certificatul de atestare profesională

Trebuie să susții chiar și un test psihologic. Pe lângă toate cele menționate, vei fi nevoit să obții un certificat de atestare a pregătirii profesionale. Documentul din urmă trebuie să ateste că ai dobândit cunoștințele profesionale în calitate de conducător de autovehicule pentru transportul rutier de persoane.

Certificatul cu pricina se eliberează de către agenția teritorială a Autorității Rutiere Române pe raza căreia activează conducătorul auto pe o perioadă nedeterminată. Certificatul de atestare profesională se obține în urma promovării unui test-grilă.

De menționat este și faptul că, pentru a susține examenul respectiv, viitorul șofer de taxi trebuie să dovedească faptul că a absolvit un curs de pregătire profesională pentru practicarea transportului de persoane în regim de taxi. Cursul despre care vorbim are o durată maximă de până la trei luni de zile.

Cum poți deveni taximetrist
Cum poți deveni taximetrist. Tot ce trebuie să știi dacă vrei să practici acest job

Care sunt documentele necesare pentru obținerea atestatului

Acum că ai știi toate aceste lucruri, trebuie să afli că există și o serie de documente pe care trebuie să le prezinți pentru a obține atestatul de șofer de taxi. Conform legislației în vigoare, acestea sunt următoarele:

  • Cazierul judiciar eliberat de Poliția Română (nu se percep taxe);
  • Avize care să ateste faptul că solicitantul este apt din punct de vedere medical, atât fizic, cât și psihic;
  • Cazier auto eliberat de Poliția Rutieră (acesta nu trebuie să prezinte evenimente rutiere majore și neplăcute în ultimele 12 luni);
  • Copie după diploma de studii (cel puțin 8 clase absolvite);
  • Copie după cartea de identitate
  • Copie după permisul de conducere (categoria B).

Costurile pentru obținerea unui atestat de taximetrist nu sunt chiar atât de ridicate (câteva sute de lei). Cu toate acestea, după obținerea atestatului, va trebui să mai scoți din buzunar în jur de 2.000 de lei pentru un aparat de taxare, stația de emisie-recepție, antena, însemnele specifice și caseta simbol taxi. Toate aceste lucruri sunt necesare pentru obținerea autorizației.

Cum poți deveni taximetrist. Acte necesare pentru autorizația de transport

În cazul în care vrei să devii taximetrist independent, vei avea nevoie de o autorizație de transport. Documentul este eliberat de autoritatea de autorizare din cadrul primăriei localității pe raza căreia își are sediul sau domiciliul transportatorul. În ceea ce privește actele necesare pentru eliberarea autorizației, acestea sunt:

  • cerere pentru eliberarea tipului de autorizație de transport;
  • copie după certificatul de înregistrare la registrul comerțului ca transportator sau persoană fizică autorizată;
  • dovada îndeplinirii condiției de capacitate profesională și onorabilitate și dovada capacității financiare.

Așadar, iată că știi acum cum poți deveni taximetrist. Dacă ai decis să treci prin toți pașii de mai sus, noi îți urăm succes!

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...