Cum poate afla medicul din prima dacă un pacient este fals vaccinat: “Asta e o mare durere a noastră”

Cătălina Burghelea 10.12.2021, 09:26
Cum poate afla medicul din prima dacă un pacient este fals vaccinat: “Asta e o mare durere a noastră”

Vaccinarea la „chiuvetă” reprezintă o problemă tot mai mare nu doar în România, ci la nivel mondial. Tot mai mulți oameni aleg să obțină certificatul verde Covid fără să se vaccineze. Contra unei anumite sume de bani aleg să fenteze sistemul. Însă, medicii români susțin că pot afla dacă un pacient este vaccinat cu adevărat sau nu. Aviz pentru toți cei care recurg la aceste practici ilegale.

Medicul își poate da seama imediat dacă pacientul este vaccinat pe bune

Sunt suspiciuni că zeci de pacienți internați la Spitalul Colentina din Capitală cu forme grave ar fi avut certificate false de vaccinare, semnalează managerul unității, Victor Cauni. Unii bolnavi mărturisesc că nu sunt imunizaţi pe bune doar când viața lor „atârnă de un fir de păr” şi urmează să fie intubaţi. Astfel de cazuri au crescut în ultima perioadă, spun specialiștii.

„Ne-am dat noi seama și colegii mei de la pneumologie, de la ATI, și-au dat seama când pacientul nu este vaccinat. Pentru că în marea majoritate a cazurilor, pacienții vaccianți nu fac forme severe și atunci când ai în ATI sau în pneumologie pacient vaccinat cu forme extrem de severe, prima dată noi am învățat să ne punem întrebarea dacă a fost vaccinat la chiuvetă”, a declarat Victor Cauni, managerul Spitalului „Colentina”, pentru Digi24.

Care este marea durere a doctorilor

În momentul în care ajung pe ultima sută de metri la spital, unii români nu au încotro și recunosc că certificatul verde pe care îl au nu este, de fapt, real. Medicii spun că una dintre marile dureri ale lor este momentul în care pacientul recunoaște că este nevaccinat!

„Când boala este foarte severă, o serie de pacienți recunosc că, de fapt, nu au fost vaccinați. Asta e o mare durere a noastră, când am văzut pacienți vaccinați , care de fapt erau nevaccinați”, a dezvăluit Victor Cauni.

Întrebat dacă se confruntă cu multe astfel de cazuri la Colentina, managerul a spus:

„Nu sunt majoritari, dar au fost de ordinul zecilor, în mai multe luni, în valul 4”.

Certificate covid false, eliberate într-un centru de vaccinare din București
Certificate covid false

Suferința maximă îi determină pe bolnavi să recunoască greșeala făcută

Medicul Victor Cauni a adăugat că acești pacienți recunosc că sunt nevaccinați doar atunci când sunt aproape de intubare.

„Când suferința este maximă, atunci pacientul, la întrebările repetate ale medicului: v-ați vaccinat?, recunoaște și probabil – sau cel puțin sper – să regrete. Am avut de curând un caz de pacient tânăr, care la plecare a promis că atunci când va trebui se va vaccina în realitate”, a zis managerul Spitalului „Colentina”.

Emilian Imbri trage un semnal de alarmă

Problema vaccinării la „chiuvetă” a fost semnalată și de către medicul Emilian Imbri, fost manager al Spitalului „Victor Babeș” din Capitală. Expertul în sănătate spune că virusul Sars-Cov-2 se simte ca la el acasă în România, țara în care oamenii încă se spală la lighean și se vaccinează doar pe hârtie.

„Atât timp cât România este țara în care lumea se spală în lighean și se vaccinează la chiuvetă, virusul este la el acasă. Deci, probabil că în ianuarie-februarie vom avea nu al cincilea val, cred că al patrulea care se va umfla din nou. Nu văd altă variantă”, a precizat medicul Emilian Imbri.

Urmăriți Impact.ro și pe