Ce teste trebuie să prezinte românii nevaccinaţi pentru a avea acces în mall-uri sau restaurante

Badea Violeta 09.12.2021, 16:05
Ce teste trebuie să prezinte românii nevaccinaţi pentru a avea acces în mall-uri sau restaurante

În pragul sărbătorilor de iarnă, românii au primit vești extraordinare din partea autorităților. Începând de astăzi, 9 decembrie, au fost eliminate mai multe restricții. Printre acestea se numără eliminarea interzicerii circulației pe timp de noapte a persoanelor nevaccinate, dar și permiterea accesului pe baza testării în mall-uri sau restaurante. Cu toate astea, românii nevaccinați trebuie să știe că nu toate testele sunt valabile!

Ce teste sunt valabile pentru a avea acces în mall-uri sau restaurante

Autoritățile din România anunță că persoanelor nevaccinate li se va permite accesul în mall-uri sau restaurante pe baza testării. Acum rămâne întrebarea: Ce fel de teste trebuie să prezinte acestea?

Ei bine, Alexandru Rafila a ținut să precizeze că cele făcute acasă nu sunt valabile. De asemenea, nici adeverința, chitanța sau hârtia care atestă că o persoană s-a testat. Potrivit acestuia, testul valabil este doar cel în urma căruia poate fi generat codul QR.

Acesta se poate efectua doar în farmacii sau laboratoare medicale. Ulterior, persoanele nevaccinate, la fel ca și cele vaccinate, care doresc să intre într-un centru comercial sau într-un restaurant trebuie să-și descarce certificaul verde digital pentru a intra în posesia documentului care atestă faptul că s-au testat.

Amintim pagina pe care trebuie să o acceseze https://certificat-covid.gov.ro/. Precizăm că documentul este valabil timp de 48 de ore din momentul în care rezultatul negativ al testării este introdus în sistem.

„O persoană care se testează la un operator care este conectat la sistemul informatic național se testează la un laborator, la un medic de familie, într-o farmacie și după ce se testează rezultatul testului este introdus în sistemul informatic și, într-un interval relativ scurt de timp, el este posesorul certificatului verde, încât să poată să acceseze serviciile care sunt permise pentru astfel de utilizatori de certificat verde”, a spus ministrul Sănătății.

Testul va trebui introdus in baza de date nationala
Testul va trebui introdus in baza de date nationala

„Testul deja făcut trebuie introdus în baza de date națională”

Potrivit lui Alexandru Rafila, testele rapide antigen sunt valabile, dar trebuie introduse în baza de date națională. Acestea au o valabilitate de 48 de ore, în timp ce testele PCR au o valabilitate de 72 de ore.

„Testul deja făcut trebuie introdus în baza de date națională. Nu discutăm de faptul că cineva vine cu o hârtie pe care scrie numele și faptul că a făcut un test, nu.

Discutăm de un certificat digital COVID, care are toate cele trei elemente. Până acum erau doar două, era vorba de vaccinare și trecere prin boală. În momentul când codul acela QR este scanat, se certifică momentul testării și faptul că acel test va fi valid, în funcție de tipul de test, timp de 48 sau 72 de ore.

Nu este vorba de persoane care umblă cu documente care atestă testarea, ci același QR code care poate să fie citit la terminalele care există în toate instituțiile sau la toți agenții economici despre care discutam”, a mai spus ministrul Sănătății.

Precizăm că prețul unui test PCR pornește de la 170 de lei și poate ajunge până la 250 de lei, în funcție de laborator. În schimb, testul antigen costă între 60 de lei și 100 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...