Ce au făcut 3 români stabiliți în Austria, după ce au obținut certificate Covid false la Vama Petea. Alte 3500 de persoane sunt anchetate

Cătălina Burghelea 10.12.2021, 06:57
Ce au făcut 3 români stabiliți în Austria, după ce au obținut certificate Covid false la Vama Petea. Alte 3500 de persoane sunt anchetate

Mii de români au ales să dea sume mari de bani pentru a obține certificate Covid false. Printre acestea se numără și trei persoane stabilite în Austria care au făcut un gest incredibil, după ce au aflat că DNA a intrat pe fir în cazul de la Vama Petea, județul Satu Mare. Datorită deciziei acestor trei români, procurorii au aflat informații importante. Ce rol aveau cele trei persoane în dosarul de înșelăciune de la Vama Petea?

Anchetă uriașă la Vama Petea

Trei români care locuiesc în Austria s-au prezentat la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a recunoaşte că au obţinut certificat verde din Vama Petea fără a se vaccina. Ca ei ar fi peste 3000 de persoane care au apelat la aceeași metodă de a scăpa de restricțiile impuse de prezentarea documentului digital.

Românii care s-au dus la DNA, pentru a recunoaște totul, şi-ar fi motivat decizia după ce au văzut că anchetatorii au reţinut mai multe persoane responsabile cu imunizarea la „chiuvetă” în centrul de vaccinare din Vama Petea, stabilind cu procurorii anticorupţie acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

Ce a descoperit DNA

La data de 25 noiembrie, procurorii DNA – Oradea au extins urmărirea penală în dosarul certificatelor false de vaccinare eliberate la un centru din Vama Petea și au reţinut, pentru 24 de ore, o asistentă medicală de la Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare. Este vorba despre Diana Patricia Barta, asistent medical în cadrul Direcţiei de Sănătate SM, pe numele căreia sunt mai multe acuzații – complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual şi complicitate la fals informatic, toate în formă continuată, potrivit DNA.

Totodată, au fost reţinute două persoane fără calitate specială, pentru săvârşirea acelorași infracţiuni de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual şi complicitate la fals informatic, toate în formă continuată.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Certificate covid false, eliberate într-un centru de vaccinare din București

Mii de români, vaccinați doar pe hârtie

Cât despre cei trei români stabiliți în Austria, aceștia figurează între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre asistentele medicale şi registratorii din centrul de vaccinare Petea implicaţi în eliberarea certificatelor false şi cei interesaţi de obţinerea acelor documente, a anunțat Direcţia Naţională Anticorupţie.

Mai exact, cei trei suspecți au adus persoane dornice de adeverinţe de vaccinare fără să fie nevoie de imunizare reală anti-Covid, cerând şi primind în schimb sume de bani (250 -300 euro), care erau apoi transmise asistenţilor medicali din cadrul Centrului de vaccinare Petea. Din banii solicitați, o parte revenea drept recompensă pentru „serviciile” prestate.

Peste 3500 de persoane au înșelat sistemul

Din probele DNA a reieşit faptul că, în perioada 8 septembrie – 2 noiembrie 2021, la Centrul de vaccinare din Vama Petea figurează în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare (RENV) un număr de 5.495 de persoane ca fiind imunizate, însă există suspiciuni că peste 3.500 de români fie nu ar fi fost fizic în centrul de vaccinare, ori au fost, dar nu ar fi primit efectiv doza de vaccin.

„Persoanele interesate ar fi apelat la suspecţii menţionaţi de obicei prin intermediul unor persoane de încredere ale acestora din urmă. Între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre cei patru suspecţi din centrul de vaccinare Petea şi cei interesaţi de obţinerea certificatelor false ar fi fost Voichiţa-Camelia Sim, asistent medical la Direcţia de Sănătate Bihor. În schimbul banilor, suspecţii ar fi încărcat în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare (RENV) datele persoanelor care în realitate nu primiseră doza de vaccin, fiindu-le apoi eliberată adeverinţa de vaccinare şi, pe baza acesteia, certificatul digital european COVID.”, susţin procurorii DNA.

„Apoi, adeverinţele de vaccinare erau remise persoanei intermediare care, la momentul predării acestora către persoanele interesate, încasa şi sumele de bani cu titlu de mită. Ulterior, intermediarii s-ar fi întâlnit periodic cu suspecţii Hoblea Daniela, Ilieş Marc şi Buriceanu Horea pentru remiterea sumelor de bani primite de la persoanele fals vaccinate. Cu această ocazie, o parte din suma de bani ar fi fost remisă persoanelor intermediare pentru ‘serviciile’ lor”, mai spune Direcția Națională Anticorupție.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...