Cum păstrezi strugurii în stare proaspătă peste iarnă. Trucul pe care ar trebui să îl știe orice gospodină din România

Anca Manolica 17.08.2022, 18:45
Cum păstrezi strugurii în stare proaspătă peste iarnă. Trucul pe care ar trebui să îl știe orice gospodină din România

Adori strugurii și te gândești cum poți să îi păstrezi peste iarnă în stare proaspătă? Ei bine, în rândurile de mai jos îți vom dezvălui o metodă prin care poți să faci asta, în așa fel încât să poți savura aroma acestor fructe pe toată durata sezonului rece. Care sunt cele mai bune soiuri și cum trebuie să procedezi.

Cum poți să păstrezi strugurii peste iarnă

Dacă și tu te numeri printre cei cărora le plac la nebunie strugurii și le-ar plăcea să se poată bucura de gustul lor chiar și când ei nu se mai regăsesc în pețe, atunci, în rândurile de mai jos vei vedea cum poți face asta. Vorbim despre cele mai bune metode de conservare a strugurilor, pentru a-i putea consuma și în sezonul rece.

Desigur, nu toate soiurile se păstrează la fel de bine. Astfel că, specialiștii spun că ar trebui să optezi pentru cei cu coacere târzie sau foarte târzie, mai ales cei cu boabe mari și pielița groasă. Așadar, alege soiurile cu miez consistent și strat de pruină gros și dens, precum: Muscat de Hamburg, Chasselas rose, Chasselas dore, Coarnă albă, Coarnă neagră, Afuz Ali, Ohanez, Regina Nera sau Crâmpoșie.

Sfaturile specialiștilor de care să ții cont

În același timp, este important să ai în vedere și locul în care depozitezi strugurii. De preferat ar fi să îi ții în beciuri, magazii sau în încăperile unde temperaturile sunt mai reduse. Dintre toate, beciurile sunt cele mai indicate, temperatura și nivelul de umiditate fiind constante aici. Fiindcă există șanse de apariție de mucegai, este recomandată afumare cu dioxid de sulf și o aerisire corectă a spațiului.

Cum poți să păstrezi strugurii peste iarnă
Cum poți să păstrezi strugurii peste iarnă

Dacă tot ce ai la dispoziție este o încăpere care dispune de ferestre, ei bine ele ar trebui lăsate deschise pe timp de noapte și ținute închise mai ales în zilele însorite. Pentru a ridica nivelul de umiditate, pulverizează apă pe jos sau umectează podeaua.

Indiferent de locul în care alegi să păstrezi fructele pentru iarnă, este important să știi că ei vor trebui ținuți în lădițe. Ideal ar fi să îi pui pe un singur rand, fară a se suprapune. De asemenea, pe fundul lăzii ar trebui să pui două foi de hârtie perforată și câte 10 grame de metabiosulfit de potasiu.

O altă metodă de conservare a strugurilor este păstrarea lor în pungi de plastic a câte 1-3 kg. Iar pentru ca să nu mucegăiască este recomandat să pui metabiosulfit de potasiu într-un colț al pungii. În acest fel ei poți fi păstrați și la temperaturi mai înalte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...