Cum o tratau antrenorii pe Ancuța Bondar, noua campioană olimpică de la Tokyo. ”Îi spuneau că rupe bărcile”. Iubitul ei a luat și el medalie pentru România

Andrei Cezar, Ana Ionescu 28.07.2021, 11:44
Cum o tratau antrenorii pe Ancuța Bondar, noua campioană olimpică de la Tokyo. ”Îi spuneau că rupe bărcile”. Iubitul ei a luat și el medalie pentru România

Ancuța Bodnar și Simona Radiș au reușit să obțină prima medalie de aur pentru România, la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Sportivele au câștigat detașat în proba de dublu vâsle feminin, doborând totodată recordul olimpic: 6 minute 41 de secunde și 3 sutimi. Ca în foarte multe cazuri, un astfel de succes ascunde în spate povești de viață cu adevărat impresionante.

Comportament incredibil al antrenorilor Ancuței Bodnar, înainte de a deveni campioană olimpică

Pe când era în lotul de tineret, Ancuța Bodnar era descurajată în permanență de antrenorii săi de atunci care îi spuneau că ”rupe bărcile”, expresie folosită cu sensul că nu este o sportivă bună. A avut un moment în care voia să renunțe la sportul care avea să îi aducă, ani mai târziu, un tilu olimpic.

Însă o poveste de dragoste între ea și un canotor – Mihăiță Țigănescu, medaliat cu argint la Tokyo – și insitența unei antrenoare de-ale sale au făcut ca tânăra speranță a României să își continue visul, în ciuda tuturor obstacolelor de care a avut parte.

Mariana Lupou (fostă Maliș), antrenoarea cu care a lucrat Ancuța, a povestit pentru Mediafax prin ce clipe grele a trecut tânăra sportivă medaliată cu aur în cariera ei.

În 2015, când am fost coordonator al lotului feminin de junioare, a fost primul moment în care cele două, Ancuța și Simona, au fost alese, din 25 de fete, să alcătuiască această echipă.

Au urmat ani în care au promovat la Tineret sub oblăduirea lui Mircea Roman, iar Ancuța a stat pe la colțuri, pentru că i se spunea că rupe bărcile, adică nu e bună. Norocul ei a fost că era îndrăgostită de un sportiv din lot, Mihaiță Țigănescu, care trage în barca de 4 rame, și am stăruit cu copilul ăsta să o facem să nu renunțe. Și iacă, acum este deasupra lumii.

Această fetiță a crescut lângă cele două campioane mondiale la junioare, Logofătu și Pașcanu, fiind mai mică decât ele cu un an. A muncit de rupea halterele. Atunci când avea verificări la argometru, pe 2.000 de metri, ultimii 500 de metri închidea ochii ca să nu-i iasă din cap, atât de dăruită era.”, a declarat Mariana Lupou.

Comportament incredibil al antrenorilor Ancutei Bodnar, inainte de a deveni campioana olimpica
Comportament incredibil al antrenorilor Ancutei Bodnar, inainte de a deveni campioana olimpica

Iubitul Ancuței Bodnar, medaliat cu argint la Tokyo

Mihăiță Țigănescu a câștigat și el o medalie pentru România miercuri dimineață. Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Cosmin Pascari și Mihăiță Țigănescu au obținut medalia de argint la proba de patru rame masculin.

Mariana Lupou a fost antrenoare a doi dintre canotorii din barca de patru: Mihăiță Țigănescu și Ștefan Berariu.

Puteau fi doi kaiaciști foarte buni, cu parametri pentru caiac, dar au ajuns canotori medaliați la Olimpiadă. Împotriva tuturor ”specialiștilor”. Nu cred că a existat vreodată un antrenor care să aibă la o Olimpiadăatâția sportivi câți am eu: 16”

Urmăriți Impact.ro și pe