EXCLUSIV

Cum l-a forțat Ștefan Iordache pe Sergiu Nicolaescu să renunțe la rolul din Ciuleandra. A fost o crudă ofensă la meseria de bază a regizorului: „Nu joc cu un inginer”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 08.02.2023, 20:03

Cel mai mare regizor român al tuturor timpurilor, Sergiu Nicolaescu, avea obiceiul de a-și rezerva propriul rol în filmele sale. Există însă și câteva excepții notabile! Iar una dintre acestea este pelicula „Ciuleandra”, realizată în 1985, în care Sergiu Nicolaescu nu apare în distribuție, ci doar în postura de regizor și de scenarist. Există însă și un motiv pentru care istoria s-a scris în acest mod, nu altfel! Actorul Ion Rițiu ne-a făcut dezvăluiri, în exclusivitate pentru Impact.ro.

I-a spus că nu poate juca în compania unui inginer

Ion Rițiu face dezvăluiri din culisele realizării filmului ”Ciuleandra”: „Filmul acela a fost unul a cărui distribuție s-a stabilit parcă un pic diferit, față de celelalte.

Sergiu Nicolaescu și-a dorit foarte mult ca unul dintre rolurile principale să fie jucat de Ștefan Iordache, un mare actor de-ai noști, care în acea perioadă era în vogă. Acceptase inițial să joace, dar când a aflat că-l va avea alături ca partener pe Sergiu Nicolaescu a bătut în retragere.

Ștefan Iordache i-a spus că preferă compania unui actor, nu pe cea a unui inginer, făcând o aluzie deloc subtilă la meseria de bază a lui Nicolaescu. Iar acesta din urmă, mai de voie, mai de nevoie, a făcut un pas în spate!”.

Ion Rițiu mai precizează că rolul pe care îl voia Sergiu, cel al ministrului Faranga, avea să fie preluat de Gheorghe Cozorici, fiind o alegere inspirată și acceptată până la urmă de Ștefan Iordache.

Ion Rițiu
Ion Rițiu

De ce au ratat Marcel Iureș și Adrian Pintea șansa de a juca în „Ciuleandra”

Actorul stabilit la Târgu-Mureș de decenii bune susține că nici el nu se afla inițial pe lista actorilor: „În rolul meu, cel al lui Puiu Faranga, care-și ucide soția, Sergiu Nicolaescu a avut de ales între mai multe nume.

Vreo cinci, dacă nu mă înșel! Primul pe listă a fost Marcel Iureș, dar a fost considerat prea înalt. A venit rândul lui Adrian Pintea, dar acesta a fost neinspirat să vină la discuții ușor amețit.

Iar Sergiu Nicolaescu, care era foarte sever la filmări, l-a trimis imediat acasă. Așa a ajuns la mine, cu care mai făcuse un singur film, ”Duelul”, prin 1980! Nu mai știa exact de unde să mă ia, fiindcă eram de ceva vreme la Târgu Mureș, dar în cele din urmă m-a găsit”, își amintește actorul ardelean.

Citește și Viața lui Sergiu Nicolaescu, subiect de film. Anunțul lui Ioan Cărmăzan. „Povestea e foarte tentantă”!

Cine e frumoasa din rolul principal. Pe cine a ales Sergiu Nicolaescu

Tot el a descifrat pentru cititorii Impact.ro și misterul legat de distribuirea partenerei sale din film. „Sergiu Nicolaescu a căutat săptămâni bune o fată care să joace la fel de dezinvolt și rolul unui țărăncuțe și pe cel al unei doamne din înalta societate.

Și nu găsea! Salvarea i-a venit din partea soției sale, din acea perioadă, o unguroaică. Aceasta i-a vorbit despre o colegă absolut răpitoare ca frumusețe, Anca Nicola Szöny, nimeni alta decât sora Julietei Szöny, cea pe care o știe o Românie întreagă din serialul ”Toate pânzele sus!” .

Amândouă fuseseră studente la Arte plastice. Mai știu și că cele două, Anca și Julieta, erau fetele unui cunocut pictor clujean. Iar acela avea să fie unicul film major al Ancăi, care avea să plece apoi repede în Franța, acolo unde s-a măritat cu un potent om de afaceri, deși cam în vârstă”, conchide același Ion Rițiu.

Citește și Regretul care o macină și astăzi pe fosta mare iubire a lui Sergiu Nicolaescu. Actrița Ileana Popovici face mărturisiri dureroase: „Nu l-a dus mintea” (Exclusiv)!

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe