EXCLUSIV

Viața lui Sergiu Nicolaescu, subiect de film. Anunțul lui Ioan Cărmăzan. „Povestea e foarte tentantă”

Alexandru Catalan 06.01.2023, 14:18
Viața lui Sergiu Nicolaescu, subiect de film. Anunțul lui Ioan Cărmăzan. „Povestea e foarte tentantă”

Sergiu Nicolaescu, cel mai productiv regizor român de film al tuturor timpurilor, de la a cărui moarte s-a împlinit recent un deceniu, ar putea fi oricând subiectul unui film artistic. Sau, în cel mai rău caz, al unui documentar. Aceasta e părerea sinceră a lui Ioan Cărmăzan, la rândul său cunoscut regizor și președinte al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF).

Viața lui Sergiu Nicolaescu, subiect de film

Sergiu Nicolaescu a avut o viață extrem de bogată care s-ar preta oricând unui scenariu de film. Vă pot spune că au existat niște proiecte de documentare pe această temă, niciodată materializate până astăzi din diverse motive. La fel de bine însă, s-ar putea realiza și un film artistic despre viața lui Sergiu Nicolaescu. Până în acest moment însă parcă o producție documentară ar avea  mai multe șanse de realizare”, a declarat Ioan Cărmăzan pentru IMPACT.RO.

Potrivit acestuia, viața lui Sergiu Nicolaescu (1930-2013) s-ar preta oricând unui scenariu de film. „Un puști venit din Târgu Jiu gata să ia viața în piept în marile orașe ale României. Căruia îi plăcea să învețe, semn că a terminat liceul în doar doi ani, făcând doi într-un singur. Și care a avut nebunia de a se înscrie în același timp la nu mai puțin de trei facultăți. A dat examen de admitere în același an la Marină, Arte și Politehnică. A luat examenul de admitere la toate trei, dar de absolvit a absolvit doar Politehnica. Marina a abandonat-o după un an, iar la Pictură nu a rezistat prea mult timp. Apoi s-a apucat de filmări subacvatice și s-a îndrăgostit de lumea filmului. A realizat 62 de filme. Nimeni din cinematografia noastră nu va mai atinge niciodată un asemenea prag. Garantat!”, trece el pe repede înainte în revistă viața celui dispărut.

Viata lui Sergiu Nicolaescu, subiect de film
Viata lui Sergiu Nicolaescu, subiect de film

Un regizor care a apreciat mereu partea feminină a vieții

Nici latura sentimentală a vieții acestuia nu e de lepădat pentru un eventual scenariu: „A avut destule iubiri și patru soții. Poate nu toate oficiale, ca să le numesc așa. De la cea dintâi, o coafeză foarte frumoasă, care a vrut să-i dăruiască și un copil, rămânând însărcinată, dar pe care Sergiu nu l-a vrut. Apoi, Dumnezeu nu i-a mai dat niciunul. A urmat relația cu Gabriela, o scenografă apreciată în epocă și cea cu actrița Ileana Popovici, ajungând la cea din urmă, Dana, de care îl despărțeau nu mai puțin de 46 de ani”.

Ioan Cărmăzan amintește și un amănunt interesant legat de posibilitatea identificării celor care să-i dea viață fostului îndrăgit regizor.

Asemănarea fizică izbitoare cu tatăl lui Dan Bittman

„Dacă îmi amintesc bine, tatăl lui Dan Bittman semâna fizic extraordinar cu Sergiu Nicolaescu la o vârstă înaintată. Acesta a fost și motivul din spatele deciziei lui Nicolaescu, care i-a propus lui Bittman să-l joace într-o ipostază mult mai tânăr în ,  rememorează tot Ioan Cărmăzan.

El spune că instituția pe care o conduce a încercat în cei zece ani scurși de la moartea lui Nicolaescu să încurajeze mai mulți regizori să realizeze o producție cinematografică despre acesta și moștenirea sa.

„Noi, la UARF, am încercat să încurajăm un asemenea demers. Am anunțat că suntem gata să și finanțăm în mare parte o asemenea producție. Nu am avut însă succes. Poate și fiindcă astăzi tânăra generație preferă alt gen de subiecte. Cred că sunt prea atrași de cotidian, de lucrurile mărunte și banale. Poate tocmai de aceea realizările lor nu rezistă timpului. Aș spune că potrivit statisticilor, 85% din ecranizările ce au reușit să treacă proba timpului sunt cele inspirate de opera literare apreciate”, adaugă același Ioan Cărmăzan, care rămâne optimist că va veni și vremea în care totul va fi pus pe peliculă: „Povestea e foarte tentantă și va căpăta cândva și viață. După ce lumea va trece de momentul acesta în care preferă ciudățenii!”.

Urmăriți Impact.ro și pe