Cum justifică șefa TVR banii cheltuiți pe Revelionul cu scandal. Cum l-a numit pe deputatul USR care a atacat-o

Iancu Andreea 04.01.2021, 14:01
Cum justifică șefa TVR banii cheltuiți pe Revelionul cu scandal. Cum l-a numit pe deputatul USR care a atacat-o

Programul de Revelion de la TVR 1 a stârnit un val de controverse și reacții în rândul mai multor persoane importante. După Dorina Rusu, membră CNA, Iulian Bulai, președintele Comisiei de Cultură și Mass Media din Camera Deputaților, a criticat show-ul din noaptea dintre ani. În acest context, șefa TVR a decis să răspundă acuzațiilor și să explice banii cheltuiți.

Revelionul cu Vacanța Mare de la TVR 1, aspru criticat

Televiziunea Română a încercat ca programul de Revelion 2021 să fie unul atipic, asemenea anului pe care tocmai l-am parcurs. De aceea, unul dintre show-urile pe care telespectatorii le-au așteptat cu multă curiozitate a fost cel al comedianților de la Vacanța Mare, dar și spectacolul susținut de membrii Divertis. Astfel, Mugur Mihăescu, Radu Pietreanu și invitații lor, printre care Dan Bittman, au încercat să aducă zâmbetul pe buzele românilor.

Din păcate, umoriștii au reușit să stârnească un val de acuzații după ce s-au spus mai multe glume la adresa președintelui, dar și privind măsurile din timpul pandemiei. Astfel, mai multe voci importante au reacționat dur cu privire la decizia de a prezenta publicului un asemenea program. Dincolo de membra CNA Dorina Rusu, care a descris programul drept un “spectacol grotesc”, președintele Comisiei de Cultură și Mass Media din Camera Deputaților, Iulian Bulai a catalogat totul drept un “show de prost gust”.

TVR trebuie să fie reformat sau să fie desființat. Alte opțiuni nu avem, susține Bulai, conform paginademedia.ro.

Totuși, politicianul a apreciat programul emis de TVR 2, unde Fuego a fost gazda unei emisiuni cu vedete.

Am apreciat mai mult prezența lui Fuego la TVR 2 – apropo cu o producție mult mai ieftină decât producția stand up-ul platit enorm la TVR1, notează acesta.

Programul TVR de Revelion, criticat dur
Programul TVR de Revelion, criticat dur

Reacția Doinei Gradea, șefa TVR, după Revelionul cu scandal

Decizia de a-i aduce în prim plan pe cei de la Vacanța Mare în programul de la TVR 1 a fost criticată aspru nu doar prin prisma glumelor, ci și din cauza faptului că umoriștii ar fi fost plătiți cu sume considerabile, potrivit sursei citate. Conducerea TVR ar fi cheltuit aproximativ 50.000 de euro pentru programul de Revelion, dintre care Mugur Mihăescu și Radu Pietreanu ar fi primit între 10.000 și 11.000 de euro printr-un contract pe drepturi de autor, susține paginademedia.ro.

Printr-un comunicat oficial, șefa TVR, Doina Gradea a criticat reacția lui Iulian Bulai și a oferit explicații cu privire la decizia de a organiza un Revelion marcat de umor. De asemenea, reprezentatul Televiziunii Române a răspuns acuzațiilor politicianului din Camera Deputaților, numindu-l “mic dictator”. Regăsiți mai jos textul integral al poziției Doinei Gradea în cadrul acestui scandal.

Poziţia PDG al SRTv

Deputatul Iulian Bulai (Președintele Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în masă din Camera Deputaților) spune pe Facebook că ”Doina Gradea trebuie să plece”. Am parcurs textul să aflu motivele pentru care domnul Bulai cere asta și m-am lămurit. Ca mesajul meu să fie clar și să nu ne pierdem în amănunte, iată părerea mea:

1. ”Pe banii noștri, TVR 1 a avut de Revelion un program plin de bășcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie”, e de părere domnul deputat Bulai . Mi-e greu să cred că domnia sa nu știe ce înseamnă bășcălie dar dacă, totuși, îi scapă sensul, îi pot spune că bășcălia e una, satira e altceva. Dacă la bășcălie se pricepe oricine (poate și dl. Bulai, nu știu, nu-l cunosc) la satiră nu toată lumea. Tocmai de aceea, pentru programul de Revelion, TVR a apelat la doi cunoscuți umoriști, Mugur Mihăescu și Radu Pietreanu: pentru a face comedie. Deci umor, satiră, comedie, nu bășcălie.

2. Eu nu am intervenit în propunerile de programe TVR pentru seara de Revelion. Experiența de zeci de ani în televiziune m-a învățat că cenzura (voi reveni la acest cuvânt) nu duce la nimic bun. Responsabilii TVR care au decis includerea acestui show în seara de Revelion își asumă acest program iar din cifrele de audiență rezultă că nu a fost o alegere greșită. De altfel, acum, chiar la ora la care scriu acest răspuns, presa, facebook, mediul online, sunt efervescente pe marginea acestui subiect. Ceea ce, oricât ar părea de curios, e bine pentru Televiziunea Română.

3. Aș reaminti aici, în treacăt, că Televiziunea Națională a fost încă de la debutul pandemiei (și continuă să fie) alături de autorități, în prima linie în lupta cu noul coronavirus SARS- CoV2. Dar asta nu înseamnă că nu putem râde pe marginea acestui subiect. Nimic nu este tabu când vine vorba de umor. De pildă, există în Statele Unite un show numit Saturday Night Live care ridiculizează, satirizează, râde de oricine e important și cunoscut, de la vedetă Hollywood la politicieni. Iar noi privim cu admirație spre Statele Unite și am vrea să facem televiziune ca ei – puteți contrazice asta, domnule deputat Bulai?

4. Acest program de Revelion nu a încălcat Legea 41/1994, în baza căreia Televiziunea Română funcționează, și nici legislația audiovizuală. Cu respectul pe care-l port aleșilor din Parlamentul României, membrilor Comisiilor de Cultură, vă rog să considerați că televiziunea publică este și poate fi oricând un subiect al discuțiilor oficiale, nu al declarațiilor pe Facebook. Televiziunea publică nu este o temă de dezbatere politică – in trecut, politicul a asistat la acumularea de datorii de peste 150 de milioane de euro. Partea bună este că, de trei ani, această problemă nu mai există și TVR înregistrează un profit real. (n.m.: acest punct a fost un respiro pentru punctul cinci, cel final)

5. În punctul dumneavoastră de vedere, domnule deputat Iulian Bulai, există însă ceva ce mi-a atras atenția, ceva grav. ”Voi chema în curând la Parlament reprezentanții CNA pentru a ne oferi un punct de vedere asupra acestei situații. Firea, Olguța și Dăncilă au plecat. Doina Gradea trebuie să plece din TVR și să ia cu ea și pe partenerii PSD care au mai rămas acolo. Ne întâlnim în sesiune ordinară în februarie și începem curățenia” – frazele dumneavoastră, începând cu tonul imperativ și până la esența lor, trădează vorbele unui mic dictator.

Amenințarea directă a unui șef de instituție din partea unui parlamentar este o situație fără precedent și foarte periculoasă. Mai în clar, este cel mai grav atac al politicului asupra independenței editoriale a Televiziunii Române. Pentru ce, care e scopul? Veți ”curăța” (am împrumutat termenul folosit de dumneavoastră) toți PSD-iștii din TVR – înainte de a vă întreba cum veți face asta, am și alte curiozități: cum veți identifica PSD-iștii, prin ce metode? Și ce altă instituție de presă va urma după TVR?… Domnule deputat Bulai, aveți idee către ce alunecați dumneavoastră aici?

Bref, ar trebui să recitiți și să reflectați la gravitatea vorbelor dumneavoastră iar dacă veți recunoaște că ați greșit, vă voi accepta scuzele. Voi rămâne însă cu mirarea că un om atât de tânăr cum sunteți ar dori reintroducerea cenzurii. Dar, atenție!, să nu ziceți că nu v-am spus, cenzura poate face mari servicii umorului și se poate întoarce împotriva celui care o dictează.

În încheiere, vă urez un An Nou cu inspirație și echilibru!

Doina Gradea
Președinte-Director General al SRTv

PS: În buna tradiție a Televiziunii Române, din respect pentru telespectatori, vă facem cunoscut că, sub genericul devenit brand ”Dacă doriți să revedeți”, managementul TVR 1 și TVR 2 poate decide să reprogrameze programul de Revelion.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI