Ce le pregătește Nicușor Dan bucureștenilor. Măsură fără precendent în Capitală

Iancu Andreea, Mihai Roșoiu 12.02.2021, 09:15
Ce le pregătește Nicușor Dan bucureștenilor. Măsură fără precendent în Capitală

Veste importantă pentru cetățenii Bucureștiului din partea Primăriei Capitalei. Nicușor Dan le pregătește bucureștenilor o măsură fără precedent împreună cu ceilalți edili de sector. Românii ar putea plăti amenzi usturătoare în cazul în care nu țin cont de noile reguli.

Ce măsură le pregătește Nicușor Dan bucureștenilor

În urmă cu o zi, primarul Capitalei a avut o întâlnire cu ceilalți edili de sector, în urma căreia s-a decis măsura colectării selective a deșeurilor. Nicușor Dan a declarat joi, după întâlnirea cu Ministrul Mediului Tanczos Barna, dar și cu reprezentanții primăriilor din cele șase sectoare ale Capitalei, că urmează să se treacă la colectarea selectivă a deșeurilor, fiind o măsură extrem de necesară în contextul poluării tot mai accentuate din București. De altfel, această soluție, care arată responsabilitate față de mediu, a fost amânată de multă vreme.

Vestea bună este că toți edilii Capitalei au o viziune comună asupra modului în care urmează să se implementeze această colectare selectivă. Va fi nevoie de o strategie pe care firmele de salubritate și cetățenii să o ia în calcul și să o implementeze. Totodată, Nicușor Dan a declarat că este nevoie să se țină cont de cantitatea de deșeuri pe care o produce fiecare, astfel luându-se în calcul măsura de a plăti cât arunci. De asemenea, este important ca toate sectoarele să implementeze aceea măsură, iar informarea cetățenilor să se facă rapid.

Am fost cu toţii de acord că trebuie să trecem la colectarea selectivă. O să urmeze şi o dezbatere publică, a menționat edilul general.

În următoarele săptămâni, va fi format un grup de lucru, iar o decizie urmează să fie luată în urma unei întâlniri ce va avea loc peste două săptămâni.

Colectarea deșeurilor din Capitală urmează să se facă selectiv
Colectarea deșeurilor din Capitală urmează să se facă selectiv

Ce presupune colectarea selectivă

Grija pentru mediul înconjurător a determinat autoritățile să stabilească noi reguli privind aruncarea și ridicarea gunoiului produs de către cetățeni. Astfel, pentru că o bună parte dintre produsele pe care le aruncăm la gunoi ar putea fi reciclate, s-a instituit încă din 2019 o lege prin care fiecare gospodărie trebuie să împartă gunoiul în mai multe categorii. Astfel, vom separa resturi menajere de cele din plastic, sticlă sau hârtie. În lipsa unor astfel de acțiuni, firmele de salubritate, dar și cetățenii vor putea fi amendați cu sume importante.

Totodată, autoritățile trebuie să înlocuiască containerele obișnuite, în care oamenii îşi aruncau până acum gunoiul, cu pubele speciale pentru fiecare categorie de deșeu în parte. Acest minim efort pe care fiecare dintre noi îl va face va duce la reducerea poluării, contribuind la păstrarea apei curate, conservarea resurselor naturale neregenerabile și reducerea consumului de energie. De asemenea, recipientele reciclabile trebuie să fie aruncate în containerul special, dar nu înainte de a le curăța. Acestea trebuie să fie goale de orice urmă de lichid sau mâncare, curățate și uscate. Cartonul sau hârtia care au intrat în contact cu alimente sau lichide, de exemplu, nu mai poate fi reciclat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...