Nicuşor Dan, anunţ pentru bucureşteni. Încep lucrările pentru modernizarea reţelei termoenergetice

Stan Filon, Mihai Cheleș 09.02.2021, 16:15

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, vine cu vești bune pentru bucureșteii care acum îngheață de frig în case! Acesta a anunțat demararea lucrărilor de reabilitare a reţelei termoenergetice din București! Vestea proastă este că doar 60 de km de rețea va fi reabilitată anul acesta, cel puțin în mod declarativ. Mai rămân alți… 940 de kilometri!

S-a dat startul reabilitării rețelei de termoficare în București

Primarul General a susținut o conferință de presă în cartierul Ferentari, de unde a venit cu ceva promisiuni pentru bucureșteni. ”Centralele Progresul și Grozăvești, dacă acest tronson este bun, este posibil ca prin intermediul lui, în momente de avarii, să aduci agentul termic de la una dintre centrale în cartiere. În momentul ăsta, asta nu e posibil.

Sunt câteva zone esențiale pentru ceea ce vrem să facem începând de anul viitor, pentru care avem finanțare europeană de 300 de milioane de euro. Pentru că nu poți să oprești serviciul de termoficare, trebuie să respecți un calendar.

S-a dat startul reabilitării retelei de termoficare in Bucuresti
S-a dat startul reabilitării retelei de termoficare in Bucuresti. Inquam Photos / Octav Ganea

Anul acesta se așteaptă să se reabiliteze 5% din lungimea rețelei

Pe lângă banii europeni avem promisiunea Guvernului pentru încă 200 de milioane de euro, bani din PNRR, și ne-a mai dat 320 de milioane de lei la sfârșitul lui decembrie. Avem intenția de a prelua ELCEN, de a fuziona aceste două companii (cu Termoenergetica – n.red.) și astfel să avem un unic responsabil pentru tot ce înseamnă sistem de termoficare – producție și distribuție”, a spus Nicușor Dan.

Primarul Nicușor Dan a spus unde vrea să ajungă cu reabilitarea sistemului de termoficare anul acesta. Edilul a spus că vrea ca 5 tronsoane să fie gata anul acesta, pentru ca să se poată începe din primăvara anului viitor tronsoanele pentru care vor fi folosiți bani europeni.

Nicușor Dan vrea o centrală de rezervă pe locaţia fostei centrale Titan

”După cum vedeți, aici pe șantier s-au montat niște conducte mai subțiri, care sunt provizorii, iar serviciul de livrare a apei calde și căldurii este menținut în continuare. Lucrările din acest an reprezintă 5% din rețeaua de termoficare de 1.000 de km. Pe fonduri europene este prevăzută reabilitarea a 210 km, 21% din rețea.

Un lucru pe care vrem să-l facem în vara asta, în parteneriat cu ELCEN, sau în situaţia cea mai fericită în care ELCEN-ul va fi deja la noi, este ca pe locaţia fostei centrale Titan să mai punem o centrală provizorie, lucru pe care putem să-l facem în trei luni. Şi atunci din nou în iarna viitoare calitatea serviciului pentru toată zona asta va fi îmbunătăţită semnificativ”, a mai spus Nicușor Dan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...