Când nu trebuie să stai în carantină dacă te întorci dintr-o ţară aflată în zona roşie. Arafat a explicat clar

Badea Violeta 30.07.2021, 19:29
Când nu trebuie să stai în carantină dacă te întorci dintr-o ţară aflată în zona roşie. Arafat a explicat clar

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a venit cu clarificări privind măsurile care se impun la intrarea în România. Iată când nu trebuie să stai în carantină dacă te întorci dintr-o ţară aflată în zona roşie!

Când nu trebuie să stai în carantină dacă te întorci dintr-o ţară aflată în zona roşie

Raed Arafat a precizat vineri, 30 iulie, că doar persoanele vaccinate anti-Covid-19 care se întorc în România din țări aflate în „zona roșie” nu trebuie să stea în carantină. Șeful DSU a mai precizat că această regulă nu este valabilă și pentru copiii sub 6 ani, cei între 6 și 16 ani. Aceștia nu vor intrat în carantină dacă au un test PCR negativ.

De asemenea, persoanele care petrec mai puțin de 72 de ore în România nu vor sta în carantină, dar trebuie să facă dovada unui test Covid negativ. Raed Arafat a ținut să aducă aceste clarificări după ce Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) a transmis că persoanele nevaccinate care prezintă un test PCR negativ nu intră în carantină.

„ANAT așteaptă urgent o clarificare din partea DSU și CNSU privind declarațiile din mass-media care prezintă în mod eronat faptul că turiștii nevaccinați veniți din țările roșii intră în carantină”, a anunțat ANAT, potrivit celor de la hotnews.ro.

Cand nu trebuie sa stai in carantina daca te intorci dintr-o tara aflata in zona rosie
Cand nu trebuie sa stai in carantina daca te intorci dintr-o tara aflata in zona rosie

Arafat a explicat clar

Cei care vor să meargă în vacanță trebuie să consulte lista țărilor cu risc epidemiologic. Aceasta a fost actualizată începând cu data de 29 iulie 2021 de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). Cei mai mulți români preferă să-și petreacă concediile în Grecia. Ei bine, această țară a intrat în zona roșie. Iată lista completă aici.

  • În zona roșie au intrat următoarele țări: Grecia, Irlanda, Monaco, Maldive, Bahamas, Curaçao și Insulele Virgine ale Statelor Unite;
  • În zona galbenă au intrat următoarele țări: din zona roșie, în urma scăderii incidenței – Suriname și Insulele Feroe; din zona verde, în urma creșterii incidenței: Franța, Belgia, Israel, Statele Unite ale Americii, Islanda, Honduras, Aruba și Sint Marteen;
  • În zona verde au intrat următoarele țări: Oman, Paraguay și Uruguay.

Menționăm că persoanele vaccinate împotriva Covid-19 nu au obligația de a sta în carantină dacă vin din statele aflate pe lista galbenă sau pe cea roșie.

Persoanele nevaccinate care intră în România din țările aflate pe lista galbenă stau în carantină pentru o perioadă de 14 zile dacă nu prezintă un test PCR negativ. Copiii de până la 6 ani nu vor mai intra in carantină la sosirea în țară din țări aflate pe lista de risc epidemiologic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...