Cum fură hoţii maşinile în doar 60 de secunde. Detaliul la care nu te-ai gândit vreodată

Elena Avramescu 04.07.2022, 05:30
Cum fură hoţii maşinile în doar 60 de secunde. Detaliul la care nu te-ai gândit vreodată

Un lăcătuș care conduce o afacere cinstită în Australia demonstrează cât de ușor este să îți fure mașina într-un minut. El folosește date disponibile public pentru a intra într-un Hyundai și a-l porni. Alarma mașinii pornește, dar se oprește în mai puțin de zece secunde. Din fericire, există ceva ce puteți face pentru a preveni furtul.

Metoda inovativă prin care hoții fură un autoturism într-un minut

Cei mai mulți dintre noi știm că mașinile pot fi furate destul de ușor în zilele noastre dacă nu avem grijă de chei. Nu ar trebui să le lăsați niciodată pe masă la restaurant sau foarte aproape de ușă când sunteți acasă. Hoții pot copia sau chiar intercepta semnalul care vine de la cheia mașinii. Ei preiau datele, își fac versiunea care este recunoscută de mașină și apoi vin noaptea ca să o fure în tăcere. Dacă nu aveți o asigurare adecvată care să acopere furtul (și să nu includă clauze absurde care pot duce la respingerea cererii), atunci mașina este cel mai probabil pierdută. Există cazuri în care aceste mașini furate chiar reușesc să fie trimise în afara țării proprietarului.

Un nou videoclip publicat de jurnaliştii auto australieni de la CarExpert dezvăluie exact cât de uşor este să furi o maşină fără a fi nevoie să te intri cu forţa. Hoţii pot folosi fie un dispozitiv numit „decodor turbo” care poate copia marcajele lacătului. și apoi tăiați copia lor sau pot intra online și găsi informațiile necesare pentru a crea cheia adecvată și codul asociat care trebuie recunoscut de software-ul mașinii.

Lăcătușul arată că există o bază de date online care este ușor accesibilă de oricine. Conține toate informațiile de care aveți nevoie pentru a crea o cheie potrivită pentru fiecare vehicul. Când vine vorba de Hyundai, tot ce ai nevoie este VIN. Acesta este de obicei plasat în partea de jos a parbrizului sau poate fi găsit introducând numărul plăcuței de înmatriculare pe platforma dedicată a Guvernului.

Odată ce hoții au VIN-ul, descarcă codurile de pe site, își fac propriile chei și apoi vin să-ți fure mașina în tăcere. Lăcătușul demonstrează că poți opri alarma în mai puțin de zece secunde și tot ce are nevoie pentru a porni motorul sunt încă 30 de secunde. Mai mult, tot ce folosește poate fi cumpărat cu ușurință online.

De ce fura hotii de masini autoturisme vechi, de fapt Ai crede ca nu au valoare, dar adevarul e cu totul altul
Cum se fura o masina

Nu mai este nevoie să interceptați semnale cheie sau să încercați să copiați datele folosind alte dispozitive scumpe. Hoții nici măcar nu trebuie să se asigure că victimele sunt plecate sau adorm. O alarmă de mașină care nu face zgomot timp de cel puțin două sau trei minute înainte de a porni din nou va fi ignorată de aproape oricine. Nimeni nu o va verifica dacă proprietarul nu este atent sau nu este aproape de vehicul.

În cazul Hyundai, ar putea fi mai ușor, deoarece toate aceste date sunt ușor accesibile, dar lucrurile nu se schimbă când vine vorba de alte mărci de mașini. Aproape orice poate fi furat dacă infractorii sunt pregătiți corespunzător.

Economia mondială se înrăutățește pe măsură ce trece fiecare zi. Multe mai multe persoane pot recurge la astfel de acțiuni ilegale, așa că ar trebui să iei toate măsurile de precauție necesare pentru a evita să ai de-a face cu Poliția, compania de asigurări și poate chiar cu un avocat în cazul în care cererea ta este respinsă sau amânată.

Din fericire, mașinile mai noi care au activate actualizări de software over-the-air (OTA) pot rezolva aceste probleme cu o simplă schimbare a software-ului. Pentru alte mașini, s-ar putea să fiți forțat fie să cumpărați o cutie Faraday pentru cheile vehiculului, fie să utilizați blocarea clasică a volanului.

Acum urmăriți cât de ușor intră lăcătușul în mașină și o pornește cu câteva unelte pe care oricine poate pune mâna.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...