Top cinci – care sunt cele mai furate mașini din România

Bogdan Bârliga 27.10.2021, 12:40
Top cinci – care sunt cele mai furate mașini din România

Vedem aproape zilnic știri despre mașini furate din Europa descoperite de polițiști la granițele României. Dar activitatea hoților auto este intensă și în țară.

În baza de date a Poliției Române la categoria Autoturisme furate apare un număr impresionant de mașini nerecuperate până la acest moment.

Topul celor mai furate mașini din România

La acest moment Poliția Română caută aproximativ 22.150 de vehicule furate. Dintre acestea cele mai multe sunt autoturisme, dar la noi se fură și autobuze sau utilaje agricole.

Pe primul loc în topul celor mai furate mașini din România se află modelele produse de Dacia. În baza de date a poliției sunt listate aproximativ 7730 de mașini furate și nerecuperate.

Hoții preferă modelele Dacia 1310 și Dacia Logan, dar pe lista amintită mai găsim și Nova ori Dokker.

Urmează în acest top mașinile produse de Volkswagen. Hoții din România preferă în mod special gama Golf, dar și modelul Passat apare des printre cele 2000 de mașini căutate de polițiști.

Hoții din România au alegeri rafinate: preferă clasa premium

În acest top cinci al celor mai furate mașini din România avem pe locul al treilea autoturismele fabricate de Mercedes-Benz. În baza de date a Poliției Române sunt listate 1410 de mașini Mercedes dispărute din garajele românilor. Hoții nu aleg aici prea mult și în lista mașinilor marca Mercedes-Benz furate apar modele din toată gama producătorului german.

Pe locul patru se află autoturismele BMW: aproximativ 1210 de mașini au fost furate și sunt căutate de polițiștii români. Nici aici nu sunt preferințe clare pentru că hoții fură modele bavareze din toate seriile.

Topul celor mai furate mașini din România este completat cu modele produse de Audi. Aproximativ 850 de proprietari așteaptă ca Poliția Română să le găsească autoturismele.

Practic mașinile premium sunt preferatele hoților după cele fabricate de Dacia cu un total de 3470 autoturisme furate.

Cum se fură cel mai ușor mașinile din România

Polițiștii au constat că hoţii de autoturisme au câteva moduri consacrate de operare. În primul rând folosesc dispozitive electronice pentru dezactivarea sistemelor de siguranţă.

Următoarea metodă constă în forţarea încuietorilor şi a contactului, această metodă fiind aplicată mai ales la mașinile mai vechi.

Un alt mod de operare ar fi sustragerea maşinii profitând de neglijenţa proprietarilor care pleacă „doar un minut” şi le lasă pornite sau cu cheile în contact. În cele mai multe din aceste situaţii, autorii urmăresc în prealabil victimele şi aşteaptă momentul prielnic pentru a acţiona.

Avem chiar zone în România unde numărul furturile auto depășește media națională. Un astfel de exemplu este orașul Constanța unde hoții de autoturisme s-au înmulțit.

Cum ne sfătuiesc polițiștii să ne păzim de hoți

În primul rând trebuie să reținem că certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate ale autoturismului nu trebuie păstrate în acesta.

La autoturismele prevăzute din fabricaţie cu sisteme electronice de siguranţă, este recomandat să montaţi un sistem alternativ care să blocheze funcţionarea autoturismului. Acest sistem suplimentar trebuie să nu fie controlat de computerul de bord.

Montarea unui sistem de alarmă antifurt și a unui sistem GPS în locuri ascunse din autoturism, care poate ajuta la localizarea maşinii în cazul în care aceasta este sustrasă.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...