Cum falsificau doi angajați ai primăriei din Drobeta Turnu Severin certificatele de vaccinare. Au emis aproape 100 de documente

Ioana Bucur, Adrian Dumitru 22.09.2021, 17:20
Cum falsificau doi angajați ai primăriei din Drobeta Turnu Severin certificatele de vaccinare. Au emis aproape 100 de documente

Zeci de percheziții, miercuri dimineața, în judeţele Mehedinţi, Dolj şi Caraş- Severin. Oamenii legii au descoperit cum doi bărbați care ar fi angajați ai primăriei din Drobeta Turnu Severin au falsificat aproape o sută de de certificate de vaccinare.

Presupuși angajați ai primăriei din Drobeta Turnu Severin au falsificat aproape o sută de certificate de vaccinare

Acțiune în forță a jandarmilor, miercuri dimineața, când au fost organizate 64 de percheziții în județele Mehedinți, Dolj și Caraș-Severin. Potrivit informațiilor deținute de procurori, doi bărbați, care ar fi angajați ai primăriei din Drobeta Turnu Severin, au falsificat nici mai mult nici mai puțin de 96 de certificate de vaccinare.

„În această dimineaţă, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi efectuează 64 de percheziţii domiciliare, în judeţele Mehedinţi, Dolj şi Caraş-Severin, la persoane bănuite de fals”, anunţă IGPR.

Suspecții sunt anchetați pentru accesarea ilegală a sistemului informatic de generare a certificatelor COVID, respectiv registrului de vaccinare a adulților, precum și de fals informatic.

Potrivit anchetatorilor, faptele ar fi avut loc în perioada 15 mai – 25 iunie, timp în care unul dintre cei doi bărbați fusese detașat ca registrator la un centru de vaccinare din Drobeta Turnu Severin.

Metoda folosită a fost cât se poate de simplă: acesta ar fi intrat în centrul de imunizare în afara orelor de program, a accesat fără drept o aplicație informatică și, prin suprascrierea  documentelor de identificare ale unor persoane vaccinate împotriva Covid-19, a generat 96 de certificate pentru persoane care nu ar fi fost niciodată vaccinate împotriva SARS-CoV-2.

Cei doi suspecți vor fi aduși la audieri alături de zeci de persoane care au primit documente false.

Cum falsificau doi angajați ai primăriei din Drobeta Turnu Severin certificatele de vaccinare
Certificat de vaccinare – Inquam Photos / George Călin

România începe vaccinarea cu cea de-a treia doză, din 28 septembrie

A treia doză de vaccin anti-Covid-19 va fi administrată în România începând din data de 28 septembrie tuturor celor care au mai mult de șase luni de la rapel.

„Având în vedere evoluţia epidemiologică severă din România şi necesitatea asigurării protecţiei maximale a cetăţenilor împotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, pe baza datelor ştiinţifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager”, a anunţat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Cum se va face programarea și căror categorii de populație este recomandată cea de-a treia doză puteți citi AICI.

„Reiterăm cetăţenilor necesitatea şi importanţa vaccinării împotriva COVID-19 pentru toate persoanele de peste 12 ani, în interes invidual şi al sănătăţii publice, prin reducerea cazurilor severe şi a deceselor.

Vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reuneşte experţi la nivel european”, a precizat CNCAV.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...