Bucureștiul intră în scenariul roșu. Rata de infectare a depășit 3 la mie, certificatul verde intră în vigoare

Ana Anitoiu 22.09.2021, 11:28
Bucureștiul intră în scenariul roșu. Rata de infectare a depășit 3 la mie, certificatul verde intră în vigoare

Bucureștiul a intrat în scenariul roșu, astfel că certificatul verde trebuie să fie folosit și în Capitală pentru accesul în unele locuri și la anumite evenimente. Rata de infectare cu noul coronavirus a ajuns miercuri la 3,3 la mia de locuitori.

Unde se va cere certificatul verde în București

La fel ca în județele Timiș, Satu Mare și Ilfov, și în București va fi cerut certificatul verde astfel încât să fie permis accesul în restaurante, cafenele, la terase, piscine și evenimente precum concerte și spectacole, dar și nunți și botezuri.

În toate județele și localitățile în care incidența cazurilor de Covid-19 cumulată la 14 zile se încadrează între 3 și 6 la mia de locuitori se folosește certificatul verde. Cei pentru care nu au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare pot avea acces în aceleași locuri și la aceleași evenimente, dar cu anumite condiții.

Mai exact, aceștia trebuie să prezinte un test RT-PCR negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau un test antigen rapid negativ nu mai vechi de 48 de ore. Aceleași permisiuni li se acordă și persoanelor aflate între a 15-a zi și a 180-a zi de la confirmarea infectării cu noul coronavirus.

Bucurestiul intra in scenariul rosu. Rata de infectare a depasit 3 la mie, certificatul verde intra in vigoare
Oameni cu masti de protectie pe strada

Reguli pentru restaurante și terase

În zonele în care incidența cazurilor de Covid-19 este mai mare de 3 și mai mică sau egală cu 6, restaurantele și cafenelele din hoteluri, pensiuni sau alte unităţi de cazare, precum şi terasele pot primi doar persoane cazate. Celelalte localuri, inclusiv terasele, pot funcționa cu până la 50% din capacitate, între orele 5:00 și 2:00.

Pe de altă parte, cluburile, barurile și discotecile nu au voie să depășească 30% din capacitatea maximă a spaţiului și trebuie să respecte același program ca și restaurantele și cafenelele.

Instituțiile de spectacole şi/sau concerte și cinematografele pot funcționa cu o capacitate de până la 50% din cea maximă, iar măștile de protecţie împotriva coronavirusului sunt obligatorii.

Reguli pentru evenimentele publice și private

La concerte, spectacole, festivaluri publice și private ori alte evenimente culturale în aer liber pot participa cel mult 1.000 de spectatori, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie împotriva coronavirusului. Spectatorii trebuie să aibă certificat verde, să fie testați negativ sau vindecați recent.

În schimb, la evenimente private cum ar fi nunțile și botezurile din zonele cu incidența între 3 și 6 la mie pot participa cel mult 200 de persoane în interior. În plus, trebuie să existe o suprafață de cel puțin 2 metri pătrați pentru fiecare persoană.

Sălile de sport şi/sau fitness nu au voie să funcționeze cu mai mult de 50% din capacitatea maximă a spaţiului și trebuie să asigure o suprafață de cel puțin șapte metri pătrați pentru fiecare persoană. În locurile de joacă pentru copii aflate în spații închise activitatea există aceeași regulă cu privire la capacitate, iar programul permis 5:00 – 24:00.